Laden agenda

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Geldzorgen signaleren en bespreekbaar maken – een (online-)minitraining voor paramedici

12 mei 2022

Locatie

Online
 

Een op de vijf huishoudens in Nederland kampt met geldzorgen. Ook patiënten in jouw praktijk kunnen ermee kampen, bijvoorbeeld door de nu stijgende energieprijzen en hoge inflatie. Financiële problemen hebben een grote impact op de patiënt, én op de behandeling en de praktijk. Je hebt het vast wel eens vermoed, bijvoorbeeld bij patiënten die enorm opknappen na een behandeling, maar die vervolgens de rekening niet kunnen betalen. Of patiënten die jouw hulp echt nodig hebben, maar niet (meer) komen opdagen als de zorgverzekering de behandeling niet vergoedt. Of patiënten die adviezen niet opvolgen vanwege de kosten. Misschien heb je er wel eens over gesproken met je patiënt, maar wist je vervolgens niet wat te doen. Lastig, want je wilt het beste voor jouw patiënt.

In deze minitraining krijg je informatie, tips en trics over omgaan met patiënten met geldzorgen

Wil je handvatten om hiermee om te kunnen gaan? Hogeschool Utrecht organiseert twee bijeenkomsten over dit onderwerp, speciaal voor paramedici:
– In de eerste bijeenkomst leer je over de impact van schulden op gezondheid en welzijn, welk gedrag patiënten met schulden vertonen, en hoe je dit onderwerp bespreekbaar maakt.
– In de tweede bijeenkomst leer je over hoe je kunt handelen bij mogelijke schulden, bijvoorbeeld hoe je warm kunt verwijzen. Ook lichten we toe hoe de schuldhulpverlening in Nederland georganiseerd is.

Deelname is gratis en vrijblijvend. De bijeenkomsten worden geleid door Tamara Madern, lector Schuldpreventie en Vroegsignalering en Janna Bruijning, senior onderzoeker bij het lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg en hogeschoolhoofddocent bij het Instituut voor Paramedische Studies.
Wij kijken er enorm naar uit je verder te helpen!

Aanmelding en data

– Bijeenkomst 1: signaleren en bespreekbaar maken: dinsdag 19 april, 16.30-17.15, online
– Bijeenkomst 2: verwijzen en schuldhulpverlening in Nederland: donderdag 12 mei, 16.30-17.15, online
Aanmelden kan door een e-mail met je naam en functie te sturen naar: schuldpreventie@hu.nl. Je ontvangt na je aanmelding de Teamslink naar de onlinebijeenkomst.

Oproep: help je ons verder met ons project?

De afgelopen maanden hebben wij verschillende materialen ontwikkeld voor paramedici om te helpen geldzorgen te signaleren en bespreekbaar te maken. Wij willen deze materialen graag doorontwikkelen. We zoeken paramedici die gedurende 1-2 weken de bruikbaarheid van deze materialenwillen testen in hun praktijk. De testperiode vindt plaats tussen juni en september. Je mag dan zelf bepalen welke weken je in die periode meedoet. We vragen je dan dagelijks enkele gegevens over het gebruik van het instrument bij te houden. Dit kost je hooguit vijf minuten per dag. We organiseren aan het begin van de testperiode een korte instructiebijeenkomst. Aan het eind van de testperiode interviewen we je kort over je ervaringen.
Met jouw input kunnen materialen nog beter laten aansluiten op de wensen en behoeften van paramedici. De materialen bestaan uit een signalenkaart, ijsbrekers om het gesprek te starten, situaties waarin geldzorgen ter sprake zouden kunnen komen en informatie over hoe je mensen verder kunt helpen en waar je de patiënt naar kunt verwijzen.
Het project ‘Geldzorgen en gezondheid’ wordt uitgevoerd door de lectoraten Innovaties in de Preventie Zorg en Schulden & Incasso van Hogeschool Utrecht samen met paramedici en andere praktijkpartners. Het wordt (deels) gefinancierd door regieorgaan SIA. Meer informatie over het project vind je hier. Ben je benieuwd naar de materialen? Laat het ons weten via: schuldpreventie@hu.nl. We delen ze graag. Help je ons graag verder met de doorontwikkeling? Dan nemen we contact met je op!