Digitale dubbelganger geeft voorspelling uitkomst mond-keelgebied operatie

Digitale dubbelganger geeft voorspelling uitkomst mond-keelgebied operatie

Tumoren in de mondholte worden meestal operatief verwijderd maar als de gevolgen te ernstig zullen zijn, kan een orgaanbesparende behandeling worden gekozen. Het Antoni van Leeuwenhoek en de Universiteit Twente (Instituut MIRA) werken daarom aan een digitale dubbelganger van patiënten, waarmee de gevolgen van de operatie vooraf kunnen worden voorspeld. De eerste stappen van dit project werden in kaart gebracht door Maarten van Alphen, hij promoveerde hierop, meldt de Universiteit Twente.

Inschatting moeilijk
Mondholtekanker wordt bij voorkeur operatief verwijderd. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals blijvende problemen met slikken en spreken. Als van tevoren duidelijk is dat de verwachte functionele gevolgen groot zijn, kan worden gekozen voor een alternatieve behandeling. De arts en patiënt kunnen dan kiezen voor een combinatie van bestraling en chemotherapie. In veel gevallen is het moeilijk om vooraf een goede inschatting te maken van de gevolgen van een operatie.

Virtueel
Het project van  het Antoni van Leeuwenhoek en de Universiteit Twente heeft als doel om een digitale dubbelganger van patiënten te maken waarop de operatie dan vooraf virtueel kan worden uitgevoerd. Prof. dr. Fons Balm, hoofd-halschirurg in het Antoni van Leeuwenhoek, leidt dit project met Dr. ir. Ferdi van der Heijden van de Universiteit Twente. Balm: Met de digitale dubbelganger en de virtuele operatie kunnen we straks vooraf nauwkeurig voorspellen wat de gevolgen van de operatie zullen zijn. We kunnen dan bijvoorbeeld zien wat de gevolgen zullen zijn voor de slikfunctie, en we kunnen verstoorde spraak hoorbaar maken. De arts en patiënt kunnen dan in samenspraak besluiten of ze deze gevolgen acceptabel vinden of niet, meldt de Universiteit Twente.

Basismodel
Promovendus Maarten van Alphen werkte afgelopen jaren aan de technische kant van dit project. Hij werkte aan een biomechanisch model van de tong en de lippen en aan de techniek om dit model straks per patiënt te kunnen personaliseren. Dat is nodig, omdat bij ieder individu de spieren en zenuwen toch net iets anders lopen. Met behulp van een voor de patiënt weinig vervelend onderzoek kan het basismodel aangepast worden naar hun eigen tong en lippen.

Het model van de digitale dubbelganger moet nu nog verder uitgebreid worden, zodat ook andere onderdelen van het mond- en keelgebied erin worden meegenomen. Daarna kan de techniek worden vertaald naar een toepassing in de kliniek. Balm hoopt dat hij over enkele jaren de eerste patiënten op deze manier persoonlijker en nauwkeuriger kan adviseren over hun behandeling.

Lees meer over: Kennis, Onderzoek