Start ontwikkeling richtlijn wortelcariës bij ouderen

richtlijn-wortelcariës

‘We wilden beginnen met een praktische richtlijn voor de behandeling van ouderen waar tandartsen direct mee aan de slag kunnen. Wortelcariës komt veel voor, dus daarop viel de keuze’, zegt Cees de Baat, emeritus hoogleraar gerodontologie en voorzitter van de nieuwe richtlijnontwikkelcommissie (ROC) Wortelcariës bij (kwetsbare en zorgafhankelijke) ouderen.

Oudere patiënten verdwijnen uit beeld

‘Het is een probleem dat veel tandartsen zullen herkennen,’ zegt Cees de Baat. ‘Oudere patiënten verdwijnen uit beeld. Ze missen een afspraak, en nog een, en voor je het weet heb je hen een paar jaar niet gezien. Intussen nemen de problemen toe. Als je ouder wordt, trekt het tandvlees zich terug. Daardoor komen de wortels van tanden en kiezen bloot te liggen. Omdat de glazuurlaag ontbreekt, treedt daar gemakkelijk cariës op. En als je te lang wacht, is er geen redden meer aan.’

Eerste bijeenkomst ROC Wortelcariës

Op 30 mei was de eerste bijeenkomst van de ROC Wortelcariës die volgens De Baat inspirerend was. ‘Ik ben er enthousiast over dat jonge mondzorgverleners er deel van uitmaken. Omdat ik zelf met pensioen ben, neem ik graag de voorzittersrol op me, want ik weet hoe druk je het hebt als je middenin je loopbaan zit. Maar de input van de jongere collega’s stel ik zeer op prijs. Net als die van Mariska Tuut, onze richtlijnprofessional, die ons inmiddels al bestookt met tal van vragen.’ Ook zit er een vertegenwoordiger van de Patiëntenfederatie in de ROC.

Bron:
KiMo

Lees meer over: Kennis, Richtlijnen