Machtiging medische informatie: mogen minderjarigen zelf tekenen?

handtekening - contract

Het Centraal Tuchtcollege heeft in een tuchtrechtzaak tussen een tandarts en een tandheelkundig adviseur van een zorgverzekeraar uitspraken gedaan over de handelingsbekwaamheid van minderjarigen tussen de 12 en 16 jaar en 16- en 17-jarigen. Wie moet toestemming geven voor de behandelingsovereenkomst?

Tuchtrechtzaak

In de tuchtrechtzaak ging het om een controle door een tandheelkundig adviseur in loondienst bij een zorgverzekeraar. De controle vond plaats bij een tandarts in verband met ‘geconstateerde afwijkingen met betrekking tot de rechtmatigheid en doelmatigheid van vervaardigde röntgenfoto’s’.

Om deze controle te kunnen uitvoeren heeft de zorgverzekeraar individuele verzekerden, waaronder minderjarigen, schriftelijk om toestemming gevraagd om hun medisch dossier in te zien.

Het geschil tussen de beide partijen gaat over de machtigingen die de zorgverzekeraar heeft verstuurd voor het verstrekken van medische informatie over 12- tot 16-jarigen en 16- en 17-jarigen. De vraag is of op deze machtigingen terecht is vermeld dat bij minderjarigheid de wettelijk vertegenwoordiger moet tekenen.

Minderjarigen van 16 en 17 jaar

Volgens het Centraal Tuchtcollege volgt uit artikel 7:447 van het Burgerlijk Wetboek dat minderjarigen van 16 en 17 jaar handelingsbekwaam zijn voor het uitoefenen van de met de behandelingsovereenkomst samenhangende rechten als patiënt. Dit omvat ook het wel of niet toestemming geven voor het verstrekken van medische informatie. Zij mogen een machtiging dus zelf tekenen; een handtekening van hun wettelijk vertegenwoordiger is niet nodig.

Minderjarigen van 12 tot 16 jaar

Voor 12- tot 16-jarigen ligt dit anders. Het Burgerlijk Wetboek artikel 7:450, tweede lid, vermeldt dat voor de uitvoering van de behandelingsovereenkomst hun toestemming nodig is, maar ook die van hun wettelijk vertegenwoordiger. Zij kunnen zelf hun rechten als patiënt uitoefenen, maar de zorgverlener moet ook de wettelijk vertegenwoordiger hierbij betrekken, tenzij daarvoor ernstige bezwaren bestaan. Daarom geldt voor minderjarigen van 12 tot 16 jaar, dat zowel de patiënt zelf als de wettelijke vertegenwoordiger toestemming moet geven voor het verstrekken van medische gegevens.

Machtiging

Als een hulpverlener een machtiging verstuurt of laat versturen, moet hij er voor zorgen dat deze aan de wettelijke eisen voldoet.

Bron:
Overheid.nl 

Lees meer over: Ondernemen, Tuchtrecht, Wet- en regelgeving