Aspirine geneest mogelijk cariës

Aspirine geneest mogelijk cariës

Onderzoekers van de Queen’s University Belfast hebben ontdekt dat aspirine mogelijk de effecten van cariës ongedaan kan maken. Dit zou kunnen leiden tot aanzienlijk minder vullingen. Op het ogenblik worden in Engeland jaarlijks zo’n 7 miljoen gaatjes gevuld.

Cariës

Cariës is het meest voorkomende mondzorgprobleem in de wereld. Het veroorzaakt in Engeland een grote financiële last voor de National Health Service, met name in Noord-Ierland waar cariës het meeste voorkomt.

Regeneratie verloren tandstructuur

Onderzoekers van de Queen’s University Belfast hebben ontdekt dat aspirine een alternatieve oplossing kan zijn om een aangetaste tand te herstellen. De onderzoeksresultaten laten zien dat aspirine de functie van de stamcellen kan verbeteren en dus zelfherstel kan bevorderen door regeneratie van de verloren tandstructuur.

Behandeling van stamcellen uit tanden met een lage dosis aspirine verhoogde de mineralisatie en de expressie van genen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van dentine, de harde tandstructuur die meestal wordt aangetast door cariës.

Aspirine als oplossing

Hoofdonderzoeker Dr. El Karim geeft aan dat deze ontdekking wel eens een geheel andere benadering van cariës tot gevolg kan hebben. “Onze eerste onderzoeksresultaten in het laboratorium wijzen er op dat het gebruik van aspirine, een medicijn dat al een licentie heeft voor menselijk gebruik, een oplossing zou kunnen bieden waarmee onze tanden zichzelf kunnen herstellen.“

Als volgende stap moet een geschikt toedieningssysteem ontwikkeld worden om de werkzaamheid van het medicijn in een klinisch onderzoek te testen. Deze nieuwe benadering kan op de lange termijn de levensduur van tanden verlengen en daarnaast enorme besparingen opleveren voor de gezondheidszorg.

Bron:
Queen’s University Belfast

 

 

 

Lees meer over: Cariës, Mondhygiëne, Thema A-Z