Het einde van cariës voor mensen met gevoelige tanden?

Het einde van cariës voor mensen met gevoelige tanden?

Een ijskoud drankje is verfrissend in de zomer, maar voor mensen met gevoelige tanden kan het een pijnlijke schok in de mond veroorzaken. Deze aandoening kan worden behandeld, maar veel van de huidige benaderingen duren niet lang. Onderzoekers hebben daar nu wellicht iets op gevonden.

Groene thee

Onderzoekers hebben de ontwikkeling van een nieuw materiaal met een extract van groene thee bekend gemaakt in het tijdschrift ACS Applied Materials & Interfaces. Deze stof zou het probleem kunnen oplossen en cariës bij deze mensen met gevoelige tanden helpen voorkomen.

EGCG

De onderzoekers wilden tegelijkertijd de gevoeligheid aanpakken en de bacteriën verslaan. Zij verwerkten nanohydroxyapatite en een groene thee polyfenol (EGCG) in nanodeeltjes van silica, die bestand zijn tegen zuur en slijtage. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat EGCG vecht tegen de bacterie streptococcus mutans, dat biofilms vormt die cariës veroorzaken.

Positieve resultaten

Testen die zijn uitgevoerd op geëxtraheerde verstandskiezen toonden aan dat het materiaal goed zou kunnen werken tegen gevoelige tanden en cariës.

Bron:
Applied Materials & Interfaces Publications

Lees meer over: Cariës, Mondhygiëne, Thema A-Z