Mannen onzorgvuldiger met mondzorg dan vrouwen

Is het onzorgvuldigheid of angst voor de tandarts? Dat vroegen Duitse onderzoekers zich af. Een evaluatie door de commerciële zorgverzekeraar KKH begin 2020 toont aan dat er een achterstand is op het gebied van preventie, vooral bij mannen. Volgens de analyse over 2018 bezoekt ongeveer tweederde van de vrouwen (62,3 procent) de tandarts voor een preventief onderzoek. Onder mannen was het slechts de helft (50,5 procent) die de tandarts bezoekt voor een jaarlijkse controle.

Deze trend waarbij mannen minder vaak preventief de tandarts bezoeken dan vrouwen, was door heel Duitsland te zien. Het totale percentage Duitsers dat jaarlijks een bezoekje aan de tandarts brengt verschilt echter sterk per deelstaat. Zo onderging 65,6 procent van de Saksen een jaarlijkse check-up, tegenover 48,2 procent van de Bremens.

Betekenis voor Nederland

Het is niet met zekerheid te zeggen dat de resultaten uit dit Duitse onderzoek toepasbaar zijn op de Nederlandse bevolking. Het kan daarom de moeite waard zijn om zelf bij te houden hoeveel van uw mannelijke en vrouwelijke patiënten gebruik maken van preventieve behandelingen. Op die manier zou u de resultaten uit dit onderzoek kunnen bevestigen, of tot uw eigen resultaten komen.

Bron:
ZWP Online

Lees meer over: Opmerkelijk, Thema A-Z