Zorginitiatief Haven start op Amerikaanse zorgmarkt

Zorginitiatief Haven start op Amerikaanse zorgmarkt

Miljardenbedrijven Amazon, Berkshire Hathaway en JP Morgan Chase hebben bekend gemaakt dat hun gezamenlijke zorginitiatief verder zal gaan onder de naam Haven. De joint venture werd begin 2018 gelanceerd.

Effectievere goedkopere zorg

Haven staat zowel voor veilige haven als rustplaats. Volgens CEO Atul Gawande staat de naam van het zorginitiatief symbool voor de ambitie om mensen te helpen bij het vinden van passende en goede zorg, die eenvoudiger, beter en goedkoper is dan nu het geval is. Gawande: “De beste resultaten zijn niet altijd het meest kostbaar of gecompliceerd. De juiste zorg op de juiste plaats is vaak effectiever en goedkoper dan wat we vandaag de dag krijgen. Met Haven willen wij een bondgenoot zijn van iedereen die zorg als geheel wil verbeteren, of dit nou medische professionals of zorgverzekeraars zijn.”

Geen winstoogmerk

Haven beweert juridisch en organisatorisch gezien los te staan van de drie grote beursgenoteerde grondleggers van het initiatief; Amazon, Berkshire Hathaway en JP Morgan Chase. Doordat het initiatief los staat van de drie bedrijven kan Haven opereren zonder winstoogmerk. Gawande: “Winst is geen oogmerk. Daardoor kunnen we ons primair richten op waarde voor zorgvragers in plaats van aandeelhouders. Eventuele positieve financiële resultaten zullen we terug pompen in ons werk gericht op het verbeteren van zorguitkomsten, patiënttevredenheid en lagere kosten.”

Opschalen en topbenoemingen

Het doel van Haven is om klein te begin, om vervolgens op te schalen op basis van ervaringen die door de tijd heen worden opgedaan. De raad van bestuur bestaat, naast Atul Gawande, uit Jack Stoddard, Serkan Kutan, David Smith en Dana Gelb Safran. Elk van hen heeft deze positie verdiend door ervaring op te doen met vernieuwende zorginitiatieven.

Deze topbenoemingen zouden nog wel eens kunnen wijzen op plannen voor een “risicodragend geïntegreerd klinisch netwerk”, soortgelijk aan het concept van value based healthcare, aldus zorg recruiter Trevor Prince. Prince geeft aan dat de eerste stap hierin waarschijnlijk zal bestaan uit het opbouwen van een netwerk van goede artsen, om vervolgens de werknemers van de betrokken bedrijven te ‘sturen’. Prince voorspelt hiernaast dat Haven later ziekenhuizen en artsen zal contracteren op basis van uitkomsten, in plaats van volume.

Bron:
Qruxx.com

Lees meer over: Markttrends, Thema A-Z/