Nanodeeltjes kunnen mogelijk biofilms onderdrukken die tandbederf veroorzaken

Nanodeeltjes kunnen mogelijk biofilms onderdrukken die tandbederf veroorzaken

Een nanodeeltjesbevattende oplossing die wordt gebruikt om bloedarmoede te behandelen verminderde de opbouw van tandplak aanzienlijk en onderdrukte tandbederf in een studie die in Nano Letters werd gepubliceerd. Het is de eerste menselijke studie die het therapeutische potentieel van het nanodeeltje voor cariës aantoont, aldus de auteurs.

Beperkte effectiviteit

De huidige antimicrobiële en klinische benaderingen hebben een beperkte effectiviteit tegen de biofilms die cariës veroorzaken en orale infectieziektes. Dit heeft ertoe geleid dat onderzoekers op zoek zijn gegaan naar therapieën om orale pathogenen aan te pakken zonder het normale weefsel te beschadigen.

Nanodeeltjes zijn veelbelovend

Bioactieve nanodeeltjes lijken een veelbelovende optie voor het aanpakken van microben in biofilms. Wetenschappers uit Amerika en Korea hebben met een eerder onderzoek aangetoond dat een behandeling met ferumoxytol-ijzeroxide-nanodeeltjes en waterperoxide biofilmophoping en tandbederf in experimentele en diermodellen zou kunnen voorkomen. Ferumoxytol is een door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurde formulering voor de behandeling van bloedarmoede.

Kunstgebitachtige apparaten

Om het effect van deze behandeling op cariës bij mensen te onderzoeken lieten de auteurs vijftien deelnemers uitneembare, kunstgebitachtige apparaten dragen met echt tandglazuur eraan bevestigd. Daarna werden de deelnemers in drie groepen verdeeld. De ene groep bracht twee keer per dag ferumoxytol aan, gevolgd door een mondspoeling met waterstofperoxide. De nanodeeltjes werken als enzymen en activeren het waterstofperoxide. De tweede groep bracht een oplossing aan met inactief ferumocytol en de derde groep gebruikte alleen water. De deelnemers brachten ook vier keer per dag een suikeroplossing op het apparaat aan. Ze kregen de instructie om het apparaat twee keer per dag af te spoelen, maar niet om het te poetsen.

Verminderde groei van S. mutans

Na veertien dagen werden de biofilms die zich op de glazuurmonsters hadden opgehoopt geanalyseerd. De auteurs ontdekten dat de combinatie van ferumoxytol en waterstofperoxide de groei van biofilms met daarin Streptococcus mutans (een cariogene ziekteverwekker) aanzienlijk verminderde en de bacteriën met hoge specificiteit doodde.

Vermindering van demineralisatie

De behandeling had geen invloed op andere bacteriën in de mond. Dit resulteerde in een significante vermindering van demineralisatie van glazuur. Bovendien had de behandeling met ferumoxytol-waterstofperoxide geen invloed op andere bacteriën in de mond. Er waren volgens de onderzoekers geen gemelde complicaties of bijwerkingen geassocieerd met de therapie.

Klinisch potentieel

Beperkingen van de studie waren de korte klinische duur en de beperkte karakterisering van de microbiële samenstelling. De bevindingen ondersteunen echter het klinische potentieel van de behandeling, wat belangrijk is gezien de ontoereikendheid van de huidige cariëspreventiestrategieën voor kwetsbare populaties, schreven de auteurs. “Onze bevindingen leveren klinisch bewijs en het theranostische potentieel van katalytische nanodeeltjes als een gericht anti-infectieus nanomedicijn.”

Bron:
Nano Letters

 

 

Lees meer over: Cariës, Thema A-Z