200 jaar oud kunstgebit van goud en ivoor op veiling

200 jaar oud kunstgebit van goud en ivoor

Een bizarre vondst: een Brits stel vindt een kunstgebit gemaakt van walrus- of nijlpaardivoor, gezet in goud, in een veld in Engeland. Binnenkort wordt dit geveild. De geschatte waarde? Ruim €8.000!

Peter Cross en Diana Wild liepen in maart 2019 met hun metaaldetectors over een veld in Buckinghamshire, Engeland. Toen hun detectors afgingen, hadden ze waarschijnlijk niet verwacht  te vinden wat ze vonden. Uit de grond kwam een kunstgebit, gemaakt van ivoor van een walrus of nijlpaard, gezet in goud. Een uitzonderlijke vondst, zeker wanneer je bedenkt dat gebitexperts het gebit dateren tussen 1800 en 1850.

25 november 2019 zal het kunstgebit geveild worden op de Historica and Metal Detecting Finds Auction in Derbyshire. Daar werd de waarde geschat op zo’n 7.000 pond, rond de €8.140. Het is natuurlijk nog afwachten hoeveel de tanden daadwerkelijk zullen opleveren. Als het gebit eenmaal onder de hamer is gegaan zullen beide vinders 25% van de opbrengst krijgen, de overige 50% van de opbrengst gaat naar de eigenaar van het land waar de tanden werden gevonden.

Vakmanschap

Een kunstgebit gemaakt van goud en exotisch ivoor is uiteraard veel geld waard, maar uit het onderzoek van Peter Cross blijkt dat niet alleen het materiaal, maar ook het vakmanschap het gebit zoveel waarde geeft. Het gouden inzetstuk zou bijvoorbeeld handgemaakt zijn met behulp van een mal van de eigenaars mond. Ook de tanden zouden met de hand geslepen zijn.

“De bolling van de tanden paste precies in de vorm van de mond”, aldus Mark Becher, een metaaldetectorvondstenconsultant van het veilinghuis in Derbyshire. “De zes voortanden hebben het glazuur van de slagtand bewaard, waardoor ze op echte tanden lijken. Alhoewel ik betwijfel of ze binnenkort in een Colgate reclame gebruikt zullen worden.”

Foto: Hansons, auctioneers and valuers Ltd

Bron:
The Daily Mail

 

 

Lees meer over: Opmerkelijk, Thema A-Z