Mensen met smalle kaak zijn (vaker) linkshandig

Mensen met smalle kaak zijn (vaker) linkshandig

Aan het gezicht is te zien of je links- of rechtshandig bent. Dat is de opmerkelijke uitkomst uit een onderzoek door Philippe P. Hujoel van de universiteit van Washington onder 13.663 patiënten. Personen met een smalle kaak hebben 25 procent meer kans om linkshandig te zijn.

Convexprofiel

Het hebben van een smalle kaak gaat meestal samen met een convexprofiel met overbeet: bovenkaak en neus staan naar voren en kin en voorhoofd zijn afgevlakt. Voor zijn onderzoek heeft prof. Hujoel data uit drie verschillende studies gebruikt. Er blijkt ook een verband te bestaan tussen het hebben van een smalle kaak en de vatbaarheid voor tuberculose.

Geografische verschillen

Het onderzoek verklaart ook de geografische verschillen in het voorkomen van tuberculose. In Groot-Brittannië, ook wel de tuberculose-hoofdstad van West-Europa genoemd, komen linkshandigheid en mensen met een smalle kaak relatief veel voor. Dit in tegenstelling tot bepaalde andere bevolkingsgroepen. Eskimo’s werden in de 19e eeuw tuberculose-resistent genoemd en hebben over het algemeen een ronde gezichtsvorm. Linkshandigheid komt onder Eskimo’s zelden voor.

Of dit aan toeval is toe te schrijven of dat er genetische factoren meespelen, moet nader onderzocht worden, aldus Hujoel.

Bron:
HSNewsbeat

Lees meer over: Opmerkelijk, Thema A-Z/