Hechtende lijm voor beugels voor betere bescherming gebit

beugel - orthodontist

Onderzoekers van de Queen Mary University in Londen hebben een nieuwe hechtende lijm voor beugels ontwikkeld. Hiermee worden de tanden beter beschermd tegen tandbederf veroorzaakt door het dragen van de beugel.

Verkleuring door beugel

Bijna 70 procent van de beugeldragers heeft last van tandbederf, vaak witte vlek laesies genoemd, rondom de plek waar de blokjes van de beugel zitten. Door het draad en de blokjes is het namelijk lastig om de tanden goed schoon te houden en verzamelt tandplak zich op bepaalde plekken. Om de veroorzaakte verkleuring te laten verdwijnen kost meestal maanden of zelfs jaren.

Minder tandplak door nieuwe lijm

De nieuw ontwikkelde hechtende lijm verschilt van de gebruikte materialen door continu fluoride, calcium en fosfaat los te laten om op die manier fluorapatite te vormen. Fluorapatite mineraliseert de oppervlaktes van de tanden en verminderd de vorming van tandplak rondom de blokjes. Hierdoor verminderd het risico op tandbederf.

Professor Robert Hill van de Queen Mary University: “Dit is een significante doorbraak die grote voordelen zal opleveren voor iedereen met een beugel. Het onderzoek dat we hiervoor hebben uitgevoerd is een extensie van de technologie die we hebben ontwikkeld met BioMin Technologies, toen we bezig waren met de ontwikkeling van de BioMin F tandpasta.”

De onderzoekers hopen dat de nieuwe hechtende lijm klaar is voor commercieel gebruik binnen twee jaar tijd.

Bron:
Queen Mary University of London 

Lees meer over: Orthodontie, Thema A-Z