Computer algoritmen ontwikkeld om verloop van parodontitis te volgen

Computer algoritmen

Om het verloop van de ziekte parodontitis te volgen hebben onderzoekers van het Regenstrief Institute en de Indiana University School of Dentistry computeralgoritmen ontwikkeld. Daarnaast heeft het onderzoeksteam ook hulpmiddelen ontwikkeld om de diagnose van parodontitis te automatiseren.

Parodontitis

Ongeveer 47% van de volwassenen van 30 jaar en ouder en ongeveer 79% van de volwassenen van 65 jaar en ouder hebben een vorm van parodontitis. Het vroege stadium van parodontitis is gingivitis. Gingivitis is een mondziekte waarbij het tandvlees gezwollen en rood is en kan bloeden. Gingivitis kan leiden tot parodontitis. Wanneer parodontitis niet behandeld wordt kan dit leiden tot botverlies of tandverlies.

Onderzoek

Parodontitis gerelateerde informatie zoals diagnose, grafieken en datum van de diagnose zijn uit elektronische tandheelkundige dossiers (EDR) gehaald. Met deze informatie werd een geautomatiseerd algoritme gecreëerd om patiënten in 3 groepen te classificeren, namelijk ziekteprogressie, ziekte verbetering of geen verandering in de ziekte. Het onderzoek is uitgevoerd bij 28.908 patiënten.

Resultaten

Van de 28.908 patiënten had 42% van de patiënten ten minste twee diagnoses van parodontitis om de ziekteverandering vast te stellen. 72% van de patiënten vertoonde geen verandering in de ziektestatus tussen het eerste en laatste bezoek. Bij 13% van de patiënten verergerde de ziektestatus en bij 11% van de patiënten verbeterde de ziekte.

Voordeel van tandheelkundige gegevens

Het gebruik van verzamelde gegevens in tandheelkundige dossiers zorgt ervoor dat tandartsen veranderingen in tandvleesaandoeningen kunnen automatiseren en monitoren. Hierdoor kunnen tandartsen parodontitis vroegtijdig opsporen en dit zorgt voor een betere prognose. Ook kunnen tandartsen ziekte gerelateerde risicofactoren herkennen zoals tabaksgebruik, diabetes, slechte mondhygiëne en stress om het behandelplan beter te kunnen bepalen.

Conclusie

De studie heeft twee geautomatiseerde algoritmen ontwikkeld met een nauwkeurigheid van 99% om patiënten in drie groepen te classificeren, namelijk ziekteprogressie, ziekteverbetering en geen verandering in ziekte.

Bron:
MDPI

Lees meer over: Parodontologie, Thema A-Z