Patiëntenfederatie Nederland: meer onderzoek nodig naar de grote hoeveelheid mensen die mondzorg uitstellen

Patiëntenfederatie Nederland: meer onderzoek nodig naar de groten hoeveelheid mensen die mondzorg uitstellen

Veel mensen stellen het krijgen van mondzorg uit wegens angst voor de tandarts of corona, of te hoge kosten. Dit blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder hun eigen panel. Het mijden van de tandarts of mondhygiëniste kan schadelijke gevolgen hebben, dus is het belangrijk dat hier op nationaal niveau meer onderzoek naar wordt gedaan.

Patiëntervaringen

Patiëntfederatie Nederland onderzocht in juli 2021 de ervaringen van patiënten bij mondzorgverleners, waaronder tandartsen, mondhygiënisten en orthodontisten. Hierbij werden bijvoorbeeld vragen gesteld over de kwaliteit van de zorgverlening, informatievoorziening en communicatie.

10% ging niet naar tandarts

Volgens het onderzoek onder bijna 9.600 patiënten is bijna 10% van de deelnemers de afgelopen twee jaar niet naar de tandarts of mondhygiënist geweest. De belangrijkste redenen hiervoor waren angst voor de tandarts, angst voor corona of geldgebrek. Aangezien mensen die niet naar de tandarts gaan waarschijnlijk niet vaak meedoen aan een studie over de tandarts, ligt het werkelijke aantal tandartsmijders waarschijnlijk een stuk hoger.

Uitstellen leidt tot problemen

Het uitstellen van mondzorg kan leiden tot gebitsproblemen en gezondheidsschade. Dit kan mogelijk alleen worden opgelost door zwaardere behandelingen en dus hogere kosten in de toekomst. Volgens directeur Dianda Veldman zijn dit ongewenste ontwikkelingen die moeten worden opgelost.

Vervolgonderzoek is nodig

Voordat er effectieve maatregelen kunnen worden genomen, is eerst vervolgonderzoek nodig. Om erachter te komen hoe groot de groep patiënten is die geen mondzorg krijgen en om in te kunnen zien wat de beweegredenen van deze mensen zijn moet nationaal onderzoek worden gedaan. De overheid heeft eerder een onderzoek aangekondigd om het gebruik van mondzorg in kaart te brengen. Volgens de Patiëntenfederatie is dit echter niet genoeg.

Aangekondigde monitoring uitbreiden

“De overheid moet de aangekondigde monitoring uitbreiden. Hier heeft VWS wat ons betreft echt het voortouw. Breng de (ervaren) kosten van mondzorg voor mensen in kaart en achterhaal wat voor redenen er nog meer zijn om de mondzorg te mijden. Bekijk de kosten voor de mondzorg in samenhang met andere kosten – die mensen ook maken, zoals eigen risico, eigen bijdragen en aanvullende verzekeringen. En doe er iets aan als je dan weet wat de redenen zijn waarom mensen niet naar de tandarts gaan,” aldus Veldman.

Bron:
Patiëntenfederatie Nederland

 

 

Lees meer over: Cariës, Thema A-Z