Promotieonderzoek: Google stimuleert cyberchondria

Promotieonderzoek: Google stimuleert cyberchondria

Het komt steeds vaker voor dat mensen die zich even niet zo lekker voelen op Google gaan zoeken wat er nog wel eens met hen aan de hand zou kunnen zijn. Hierdoor worden velen vaak een stuk banger over hun gezondheid dan dat ze normaal zouden zijn. Communicatiewetenschapper Fam te Poel stelde namelijk dat Google cyberchondria stimuleert. Met die stelling promoveerde zij op 14 september 2018 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Onnodige gezondheidsangst door online zoeken

In haar onderzoek keek Te Poel naar de online gewoontes en gezondheidsinformatie van 5.000 Nederlanders. Op deze manier ontdekte ze dat hoe vaker mensen online zoeken naar informatie over hun eigen gezondheid, hoe banger ze hierover worden. In andere woorden duidt dit op cyberchondria, wat wijst op de wederkerige relatie tussen het online zoeken naar informatie over gezondheid en de hieruit voortkomende angst over de eigen gezondheid. Dit bleek met name te gelden voor mensen die hun online zoektocht zonder erge zorgen begonnen.

Minder gevolgen voor hypochonders

Hiernaast bleek dat hypochonders, mensen die zich vantevoren wel grote zorgen maken over hun eigen gezondheid, meestal niet per se banger worden van het googelen van hun klachten. Bij hun bevestigt de informatie die ze vinden vaak wel de gezondheidsproblemen die ze denken te hebben. Bij hun neemt het online zoeken dus niet onnodige zorgen weg, maar zorgt er ook niet voor dat deze toenemen.

Betrouwbare en relevante bronnen van informatie

Al met al raadt Te Poel op basis van haar onderzoek het voor iedereen af om via online zoekmachines op zoek te gaan naar eventuele gezondheidsproblemen. De informatie is vaak onbetrouwbaar en niet gebaseerd op iemands individuele klachten. Ze wilt artsen daarom het advies geven om hun patiënten te wijzen op betrouwbare websites. Hiernaast hoopt ze dat Google’s algoritmes in de toekomst rekening kunnen gaan houden met de betrouwbaarheid en relevantie van (medische) informatie.

Bron:
Skipr.nl
VU.nl

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z