Mondgezondheid ouderen meten met vertaalde OHAT

Ouderen

De Oral Health Assessment Tool is recentelijk vertaald naar het Nederlands zodat de tool ook in Nederland door verzorgenden en verpleegkundigen gebruikt kan worden om mondgezondheid bij ouderen te meten.

De OHAT is al enige tijd geleden ontwikkeld met als doel het meten van de mondgezondheid door verzorgenden gemakkelijker te maken. Er was vaak een gebrek aan kennis bij verzorgenden en ook een gebrek aan tijd speelde mee, wat het moeilijk maakte om de mondgezondheid van cliënten op peil te houden.

Acht aandachtspunten
De tool is een duidelijk schema met acht aandachtspunten waaronder bijvoorbeeld mondhygiëne en tandvlees. Voor elke categorie staat aangegeven wat tekenen zijn van afwijkingen of een slechte ongezonde staat. De verzorgende kan voor elk punt een score geven waaruit een advies voortkomt. Indien het nodig blijkt, kan een cliënt geadviseerd worden meer of beter te poetsen of kan een doorverwijzing naar een mondhygiënist of tandarts noodzakelijk zijn.

Verandering
Het vertalen van de OHAT werd geïnitieerd door Babette Everaars, werkzaam bij Hogeschool Utrecht. Zij is momenteel bezig met een literatuur review met Linet van Weening-Verbree van de Hanze Hogeschool over screeningsinstrumenten. Ook werken zij aan een Nederlandse validering van de OHAT, waarvan mevrouw Weening-Verbree hoofdonderzoeker is.

 

Bron:
Nursing.nl

Lees meer over: Ouderentandheelkunde, Thema A-Z