Voeding en mondgezondheid

Er is een groeiende aandacht voor voeding en mondgezondheid.  Hierbij gaat het niet alleen om de  relatie tussen voeding en cariës en tanderosie. Uit onderzoek blijkt ook dat een anti-inflammatoire dieet effect heeft op de parodontale gezondheid. Een voedingsdagboek kan helpen om het eet- en drinkgedrag in beeld te brengen.

vasten 400
Thema A-Z

Vasten zorgt voor minder tandvleesontsteking

Een nieuw onderzoek gepresenteerd op EuroPerio11, een congres waarin innovatieve ontwikkelingen op het gebied van implantologie en parodontologie worden getoond, laat zien dat intermittent fasting kan helpen bij het verminderen van tandvleesontstekingen en de gezondheid kan verbeteren, ook wanneer de mondhygiëne wordt verwaarloosd.
De invloed van voeding op het tandvlees 400
Thema A-Z

De invloed van voeding op het tandvlees

Een onderzoek gepresenteerd op het EuroPerio11 congres laat zien dat er mogelijk verbanden zijn tussen voeding, ontstekingen en tandvleesgezondheid. Drie studies doen onderzoek naar de invloed van voedingskeuzes op systemische ontstekingen en effectiviteit van parodontale therapie en daarnaast de voordelen van het vermijden van suiker op de mond- en algehele gezondheid.
Het effect van een sappendieet op de mondgezondheid
Thema A-Z

Het effect van een sappendieet op de mondgezondheid

Een studie die onlangs gepubliceerd is in Nutrients laat zien dat de mondgezondheid achteruit kan gaan door een sappendieet te volgen. Het kortetermijndieet met alleen sappen kan een negatieve invloed hebben op orale microbiota en darmflora verhogen die een verband hebben met spijsverteringsproblemen, ontstekingen en mentale achteruitgang.
Suikers
Parodontologie

Hoger risico op parodontitis door bepaalde voedingsmiddelen

Volgens een onderzoek onlangs gepubliceerd in het International Dental Journal worden glycatie-eindproducten (AGE’s) in voeding, die met name voorkomen in voedingsmiddelen met veel suiker, vet en eiwitten, geassocieerd met een hoger risico op het ontwikkelen van parodontitis.
Caloriesensoren in de mond mogelijk verantwoordelijk voor voorkeur suikers boven zoetstoffen
Voeding en mondgezondheid

Zoetstof op basis van eiwitten die geen cariës veroorzaakt

Een persbericht van het Fraunhofer Instituut voor Moleculaire Biologie en Toegepaste Ecologie in Duitsland laat zien dat onderzoekers bezig zijn met de ontwikkeling van een op eiwit gebaseerde zoetstof die geen suiker bevat en daardoor geen tandcariës veroorzaakt.
Onderzoek naar het effect van plantaardig dieet op parodontale gezondheid bij cardiovasculaire risicopatiënten
Voeding en mondgezondheid

Onderzoek naar het effect van plantaardig dieet op parodontale gezondheid bij cardiovasculaire risicopatiënten

Een studie gepubliceerd in Journal of Clinical Periodontology heeft onderzoek gedaan naar het effect van een plantaardig dieet op de parodontale gezondheid bij patiënten met cardiovasculaire risicofactoren.
Suikervervangers mogelijk gerelateerd aan cardiovasculaire problemen
Voeding en mondgezondheid

Suikervervangers mogelijk gerelateerd aan cardiovasculaire problemen

Volgens auteurs, onder leiding van Dr. Stanley Hazen van de Cleveland Clinic, zijn suikervervangers met nul calorieën die onder andere aanwezig zijn in tandpasta geassocieerd met een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen zoals beroertes en hartaanvallen.
Orale immunotherapie voor pinda-allergie
Voeding en mondgezondheid

Orale immunotherapie voor pinda-allergie

Om mensen met een pinda-allergie ongevoelig te maken kan orale immunotherapie gebruikt worden. Gedurende een bepaalde periode worden mensen blootgesteld aan kleine hoeveelheden pinda’s om minder reactie te veroorzaken. Volgens een nieuwe studie is er een speciaal samengestelde tandpasta die gebruikt kan worden voor orale mucosale immunotherapie (OMIT).

Partnernieuws

Meer voeding en mondzorgheid

vasten 400

Vasten zorgt voor minder tandvleesontsteking

Een nieuw onderzoek gepresenteerd op EuroPerio11, een congres waarin innovatieve ontwikkelingen op het gebied van implantologie en parodontologie worden getoond, laat zien dat intermittent fasting kan helpen bij het verminderen van tandvleesontstekingen en de gezondheid kan verbeteren, ook wanneer de mondhygiëne wordt verwaarloosd.
29 september 2025/door Redactie
De invloed van voeding op het tandvlees 400

De invloed van voeding op het tandvlees

Een onderzoek gepresenteerd op het EuroPerio11 congres laat zien dat er mogelijk verbanden zijn tussen voeding, ontstekingen en tandvleesgezondheid. Drie studies doen onderzoek naar de invloed van voedingskeuzes op systemische ontstekingen en effectiviteit van parodontale therapie en daarnaast de voordelen van het vermijden van suiker op de mond- en algehele gezondheid.
22 september 2025/door Redactie
Het effect van een sappendieet op de mondgezondheid

Het effect van een sappendieet op de mondgezondheid

Een studie die onlangs gepubliceerd is in Nutrients laat zien dat de mondgezondheid achteruit kan gaan door een sappendieet te volgen. Het kortetermijndieet met alleen sappen kan een negatieve invloed hebben op orale microbiota en darmflora verhogen die een verband hebben met spijsverteringsproblemen, ontstekingen en mentale achteruitgang.
22 juli 2025/door anitatest
Suikers

Hoger risico op parodontitis door bepaalde voedingsmiddelen

Volgens een onderzoek onlangs gepubliceerd in het International Dental Journal worden glycatie-eindproducten (AGE’s) in voeding, die met name voorkomen in voedingsmiddelen met veel suiker, vet en eiwitten, geassocieerd met een hoger risico op het ontwikkelen van parodontitis.
23 juni 2025/door anitatest
Caloriesensoren in de mond mogelijk verantwoordelijk voor voorkeur suikers boven zoetstoffen

Zoetstof op basis van eiwitten die geen cariës veroorzaakt

Een persbericht van het Fraunhofer Instituut voor Moleculaire Biologie en Toegepaste Ecologie in Duitsland laat zien dat onderzoekers bezig zijn met de ontwikkeling van een op eiwit gebaseerde zoetstof die geen suiker bevat en daardoor geen tandcariës veroorzaakt.
13 mei 2025/door anitatest
Onderzoek naar het effect van plantaardig dieet op parodontale gezondheid bij cardiovasculaire risicopatiënten

Onderzoek naar het effect van plantaardig dieet op parodontale gezondheid bij cardiovasculaire risicopatiënten

Een studie gepubliceerd in Journal of Clinical Periodontology heeft onderzoek gedaan naar het effect van een plantaardig dieet op de parodontale gezondheid bij patiënten met cardiovasculaire risicofactoren.
28 april 2025/door anitatest
Suikervervangers mogelijk gerelateerd aan cardiovasculaire problemen

Suikervervangers mogelijk gerelateerd aan cardiovasculaire problemen

Volgens auteurs, onder leiding van Dr. Stanley Hazen van de Cleveland Clinic, zijn suikervervangers met nul calorieën die onder andere aanwezig zijn in tandpasta geassocieerd met een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen zoals beroertes en hartaanvallen.
21 februari 2025/door Redactie
Orale immunotherapie voor pinda-allergie

Orale immunotherapie voor pinda-allergie

Om mensen met een pinda-allergie ongevoelig te maken kan orale immunotherapie gebruikt worden. Gedurende een bepaalde periode worden mensen blootgesteld aan kleine hoeveelheden pinda’s om minder reactie te veroorzaken. Volgens een nieuwe studie is er een speciaal samengestelde tandpasta die gebruikt kan worden voor orale mucosale immunotherapie (OMIT).
11 december 2024/door anitatest
Parodontale preventie voeding, trauma en gezondheid in balans

Parodontale preventie: voeding, trauma en gezondheid in balans

Tijdens het symposium Parodontale preventie van ACTA Dental Education werd aangegeven dat parodontitis primair door slechte voeding wordt veroorzaakt. Dat is een opmerkelijke uitspraak gezien we alles weten over suiker en cariës maar het vrijwel nooit hebben over de rol van suiker binnen de parodontologie. Toch zijn hier wel degelijk interessante onderzoeken naar gedaan.
18 november 2024/door Redactie
Vermindering van Clostridia bacterie zorgt voor sorbitol-intolerantie

Vermindering van Clostridia bacterie zorgt voor sorbitol-intolerantie

Volgens een dierstudie gepubliceerd in Cell kan de caloriearme zoetstof sorbitol in combinatie met antibiotica en een vetrijk dieet leiden tot een sorbitol-intolerantie. Verschillende antibiotica zijn getest op muizen om sorbitol-intolerantie te behandelen.
10 november 2024/door Redactie

Gezond eten voor gezonde tanden: zo adviseer je ouders

Het eet- en drinkgedrag van kinderen heeft een directe invloed op hun mondgezondheid. Door gezonder met voeding om te gaan zijn zelfs de meeste gebitsproblemen te voorkomen. Hoe kunnen tandartsen ouders en kinderen stimuleren hiermee aan de slag te gaan? Wat adviseer je dan?
23 september 2024/door Redactie

Bepaalde diëten verbeteren mogelijk parodontale aandoeningen

Parodontale aandoeningen kunnen mogelijk verbeteren door bepaalde diëten te volgen, volgens een artikel in Clinical Oral Investigations. Voordat deze benadering aan patiënten kan worden aangeraden is echter robuust verder klinisch onderzoek nodig.
19 juli 2024/door anitatest
Toon Meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?