Meer kans op glazuur erosie door het drinken van thee

Meer kans op glazuur erosie door het drinken van thee

Het pH niveau van de meesten soorten thee is zo hoog dat het de kans op glazuur erosie kan vergroten. Dit bleek nadat onderzoekers uit de Verenigde Staten de pH en fluoride niveaus van 460 verschillende soorten thee hadden vergeleken.

Verschillende soorten en smaken thee

Constanza Fernández en haar team van onderzoekers van het Midwestern University College of Dental Medicine in Downer’s Grove, Illinois bestudeerden zeven soorten thee met elk acht verschillende smaak categorieën. Van elke thee werd een theezakje voor 5 minuten in 200 milliliter kokend gedeïoniseerd water gezet. Ook werden er thee samples gemaakt met fluoride kraanwater.

Hoge pH en fluoride waardes

Vervolgens gebruikten de onderzoekers fluoride-ion selectieve elektrodes en pH elektrodes om de pH en fluoride waardes in de thee te kunnen meten. Hieruit bleek een gemiddelde fluoride concentratie van 1.49 en een gemiddelde pH waarde van 4.88. Zwarte, groene en oolong thee bleken de hoogste waardes te bevatten, en kruidenthee de laagste. Gebruik van fluoride water verhoogde de fluoride concentraties met 0.76, onafhankelijk van het type thee.

Mogelijk risico op tanderosie

De onderzoekers concluderen dat thee het risico op tanderosie kan verhogen. Echter maakten zij hierbij wel de kanttekening dat de meeste zwarte en groene thee wel een natuurlijke bron van fluoride is.

 

Bron:
DrBicuspid, prestentatie van onderzoeksresultaten tijdens de 2019 International Association for Dental Research (IADR) meeting in Vancouver, British Columbia.

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid