Suikervrije kauwgom kan helpen cariës te voorkomen

Onlangs werd het onderzoek gepubliceerd in het Journal of Dental Research: Clinical & Translational Research. Het onderzoek heeft enig bewijs gevonden dat het kauwen van suikervrije kauwgom de ontwikkeling van cariës kan verminderen en kan worden gebruikt als een preventief middel, net zoals methoden als voorlichting over de mondgezondheid en tandenpoetsprogramma’s.

De onderzoekers analyseerden onderzoeken die de afgelopen 50 jaar zijn gepubliceerd. 12 daarvan werden geïdentificeerd als onderzoeken die de impact en interventieresultaten van suikervrije kauwgom op de gezondheid van de mond, en in het bijzonder tandcariës bij volwassenen en kinderen, verkenden. Suikervrije kauwgom bleek de toename van cariës te verminderen met een preventieve factor van 28%.

Bijgewerkte kennis

Dat suikervrije kauwgom kauwen goed voor het gebit is, is wellicht geen verrassing. Dat geeft Professor Avijit Banerjee aan het King’s College Londen ook toe: “Er is een aanzienlijke mate van variabiliteit in het effect van de gepubliceerde gegevens. De opgenomen onderzoeken waren over het algemeen van matige kwaliteit. We vonden echter dat er een duidelijke behoefte was om bestaande kennis over suikervrije kauwgom en het effect ervan op cariës en mondgezondheid bij te werken en te vernieuwen. We zijn van plan verder onderzoek te doen om de aanvaardbaarheid en haalbaarheid van het gebruik van deze methode in de volksgezondheid te bepalen.”

De laatste jaren is het kauwen van suikervrije kauwgom een steeds populairdere aanvulling geworden op bestaande preventiestrategieën bij het stoppen van de ontwikkeling van tandcariës.

Voordelen van suikervrije kauwgom

“Zowel de stimulering van speeksel dat kan fungeren als een natuurlijke barrière om tanden te beschermen, en de mechanische tandplakbestrijding als gevolg van kauwen, kan bijdragen aan de preventie van cariës. Suikervrije kauwgom kan ook fungeren als een drager voor antibacteriële ingrediënten, waaronder xylitol en sorbitol.”

“Voorafgaand aan deze beoordeling bestond er geen recent overtuigend bewijs dat het verband aantoonde tussen het vertragen van de ontwikkeling van cariës en het kauwen van suikervrije kauwgom,” voegde professor Banerjee toe.

Bron:
King’s College London

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid