Schippers: Patiënt moeten weten wat zorg kost

Geld, pot

Zorgverzekeraars geven op hun website aan wat een behandeling kost. Patiënten moeten achteraf een begrijpelijk overzicht krijgen van de gemaakte zorgkosten. Op die manier wil minister Edith Schippers van Volksgezondheid de patiënt confronteren met de kosten in de zorg. Als zorgverzekeraars dit niet regelen, dwingt ze het bij hen af.

Kostenbewust maken
Ziekenhuizen en artsen moeten worden aangespoord prijsbewust te werken. De patiënt kan daarin een grotere rol spelen, vindt minister Schippers. “ Wie zo veel zorgpremie betaalt, moet ook inzicht hebben in de kosten.” Schippers reageerde op een voorstel van VVD-Kamerlid Anne Mulder die patiënten kostenbewust wil maken door ze de rekening te presenteren voor een ziekenhuisbezoek. De bewindsvrouw vindt dat de zorgverzekeraars aan de slag moeten. “Ze zijn heel lang een soort administratiekantoren geweest. Ik ga ze er nog een keer op aanspreken en anders moeten we het afdwingen. Dan kom ik met een wettelijke regeling”, aldus de minister.

Rekening
Dat is een van de uitkomsten van het Kamerdebat donderdag, over de kosten in de zorg. De minister wil verder dat ziekenhuizen een rekening sturen naar patiënten die niet komen opdagen op de afspraak. VVD, CDA, ChristenUnie en SGP willen dat zij eerst gaat onderzoeken hoeveel onnodige kosten op deze manier eigenlijk worden gemaakt. Volgens de VVD komt bijna 10 procent van de mensen de afspraak bij de dokter niet na en draaien andere premiebetalers daarvoor op. De PvdA wil ook onderzocht hebben of het mogelijk is dat ziekenhuizen, die mensen te lang in de wachtkamer laten zitten of operaties uitstellen, een boete opgelegd kunnen krijgen.

Zorgkolchozen
De SP verwijt het kabinet de lasten naar zieken en mensen met lage inkomens te verschuiven. Schippers kiest volgens Kamerlid Renske Leijten voor “het Las Vegasmodel”. De minister zei juist de gulden middenweg te volgen omdat ze niet wil kiezen “tussen Las Vegas en tweedeling in de zorg, of voor Moskou met wachtlijsten en matige zorg.” Ze vindt dat een keuze tussen “Amerikaanse toestanden of zorgkolchozen”.

IQ-maatregel
De PvdA is teleurgesteld in de koers van het kabinet. PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert wil dat de ingreep in het persoonsgebonden budget (pgb), waarmee nu zo’n 130.000 mensen zelf hun zorg regelen, wordt teruggedraaid. Ze vindt dat ouderen die thuis willen blijven wonen, het te veel zelf moeten uitzoeken en het zit haar dwars dat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten de zogenoemde IQ-maatregel voor “ongelofelijk moeilijk vindt maar wel gaat uitvoeren.”

Bestuderen
De staatssecretaris wil licht verstandelijk gehandicapten met een IQ tussen 75 en 80 niet meer in aanmerking laten komen voor AWBZ-zorg. Donderdag gaf Veldhuijzen van Zanten in de Tweede Kamer aan dat ze nog steeds bezig is te verkennen hoe ze deze maatregel op een nette manier kan uitvoeren. “Ik heb het een jaar uitgesteld omdat ik verder wil bestuderen hoe deze maatregel op een prudente manier kan worden uitgevoerd. Ik denk dat u daar voorlopig genoeg aan kan hebben.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Bron:
Zorgvisie

Lees meer over: Thema A-Z, Zorgverzekeringen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *