Zorgfraude komt fraudeurs duur te staan

rekenmachine

Zorgfraudeurs moeten voortaan de kosten betalen die zorgverzekeraars maken voor het onderzoek naar de fraude. Deze afspraak is toegevoegd aan de zogenaamde maatregelenrichtlijn die zorgverzekeraars gebruiken om de op te leggen maatregelen te bepalen. Op deze manier hopen zij ervoor te zorgen dat alle zorgverzekeraars dezelfde werkwijze aanhouden.

Onderzoekskosten terugvorderen

Aan de hand van het fraudebedrag en de complexiteit van het onderzoek wordt de hoeveelheid aan onderzoekskosten die kan worden teruggevorderd, bepaald. Indien de zaken klein zijn kan er een vast bedrag of de daadwerkelijke onderzoekskosten worden doorberekend. Indien dit niet het geval is, worden de werkelijke onderzoekskosten bij de fraudeur aangerekend. Vanzelfsprekend wordt hier het vals gedeclareerde bedrag bij opgeteld.

Aanvulling

De afspraak wat betreft het terugvorderen van onderzoekskosten is een aanvulling op het reeds bestaande beleid van zorgverzekeraars tegenover fraudeurs.

 Meerdere partijen

Fraude met zorgverzekeringen kunnen zowel zorgaanbieders als verzekerden of andere partijen betreffen, zoals bijvoorbeeld opticiens of PGB-bemiddelingsbureaus.

Bron:
zn.nl

 

Lees meer over: Thema A-Z, Zorgverzekeringen