Vragen en antwoorden: Voeding en mondgezondheid

Veel onderzoeken laten zien dat er een relatie is tussen voeding en mondgezondheid. Enige tijd geleden kon u via dental INFO vragen insturen over voeding en mondgezondheid. Bekijk de geselecteerde vragen met antwoorden van diëtist Louise Witteman.
Hoe kom je erachter wat voor wie goede voeding is?
Vraag van Baukje
Want iedereen is verschillend en ik kan mij voorstellen dat niet iedereen exact hetzelfde moet eten om een gezonde mond en/of gezond lichaam te krijgen en behouden. Als moeder van 3 kinderen en werkzaam als mondhygiënist heb ik geen behoefte om voor iedereen apart te gaan koken.

Antwoord Louise Witteman
Er is een basisrichtlijn die je voor een ieder kan aanhouden. Immers een Westers fastfood dieet is voor iedereen ongezond. Een voorbeeld van een richtlijn is bijvoorbeeld de voedingspiramide, Je hebt gelijk dat er individuele verschillen zijn in wat voor iemand een passende voeding is. Deze verschillen worden in de praktijk vaak proefondervindelijk vastgesteld door de cliënt zelf omdat hij of zij klachten krijgt of een verergering door het eten van bepaald voedsel.
Als een cliënt klachten heeft en zelf geen relatie kan ontdekken dan zal de diëtist samen met de cliënt een proefdieet opstellen of een provocatie-eliminatie dieet.

Ik heb in de praktijk gemerkt dat de Ayurvedische voedingsrichtlijn vaak veel helderheid geeft. De Ayurvedische geneeskunde is ongeveer 5000 jaar oud. De moderne geneeskunde, die zo’n 200 jaar oud is ziet weinig waarde in het model, omdat het uitgaat van andere principes. De ayurveda gaat hierbij uit van constituties. Wil je zelf een constitutietest doen dat kan op natuurdietisten.nl.

Je constitutie geeft bijvoorbeeld inzicht in de vraag waarom de ene persoon zich na het eten van veel vlees, een driegangen diner of rauwkost onwel voelt en een ander geen enkele klacht heeft.

In de toekomst is het wellicht mogelijk een dieet samen te stellen op basis van genen. Hoogleraar Hans Westerhoff lichtte de huidige status afgelopen jaar toe in Pauw & Witteman. Helaas is dat nu nog toekomstmuziek.

Correlatie allergiën en apneu
Vraag van Machteld
Er is regulier onderzoek dat aangeeft dat als je neus dicht zit (allergie) er een smalle bovenkaak ontstaat en een open beet (bij apen onderzocht). Allergiën en apneu krijgen zo een correlatie.

Antwoord Louise Witteman
In een review studie is een statistisch significante relatie gevonden tussen luchtwegproblemen, waarbij de neus verstopt is en de vorm van de kaak. Er is vaker sprake van een kortere en smallere bovenkaak en incisieven die naar voren staan als gevolg van mondademen. Mondademen is meestal het gevolg van hypertrofie van de keelamandelen, maar kan ook het gevolg zijn van astmatische klachten. De oorzaak van astmatische klachten is multifactorieel. Als voedselovergevoeligheid een rol speelt kan voedingsinterventie bijdragen aan een verbetering van de neusademhaling en daarmee de kaakgroei beïnvloeden.

Gungor, A. Y., & Turkkahraman, H. (2009). Effects of Airway Problems on Maxillary Growth: A Review. European Journal of Dentistry, 3(3), 250–254.

Kado: Boek Voeding en mondgezondheid
Baukje en Machteld, de inzenders van de vragen, ontvangen als dank voor hun inzending het boek Voeding en Mondgezondheid. Dit boek geeft een uitgebreid en praktisch overzicht van alle relaties tussen voeding en mondgezondheid; van cariës, tanderosie en parodontitis tot slikklachten, en van aften tot mondbranden.

Door:
Louise Witteman, diëtist en schrijver van de boeken Voeding en mondgezondheid en De Voedingspiramide.

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid