Laden agenda

« Alle Evenementen

Tandblekingen en de behandeling van fluorosisvlekken

8 oktober

Gegevens

Datum:
8 oktober
Tijd:
13:30 - 17:00
Evenement Categorie:
Website:
https://www.ugent.be/ge/dentistry/nl/onderwijs/vunit/agenda/cursus37.htm

Organisator

Universiteit Gent

Locatie

UZGent
Corneel Heymanslaan 10 - Ingang 22
Gent, 9000 België
+ Google Maps
 

Hoorcollege – Tandblekingen en de behandeling van fluorosisvlekken

Via de media worden ons nog steeds schoonheidsidealen opgedrongen. Stralend witte tanden zijn daar een voorbeeld van. Iedere tandarts wordt op regelmatige basis geraadpleegd door patiënten met een vraag naar de mogelijkheden van tanden bleken. Wanneer we de commerciële markt mogen geloven ligt er ongelofelijk veel binnen het bereik. De realiteit is jammer genoeg anders.

Tanden bleken vraagt kennis van de origine van de tandverkleuring (een aantal verkleuringen is zeer moeilijk te bleken) en dit op zich kan al een basis zijn om een patiënt een negatief advies te geven. Verder bestaat er verwarring tussen ‘whitening’ en ‘bleaching’ en ook hier zijn er duidelijk omlijnde grenzen, zij het dat deze niet steeds door een fabrikant op correcte wijze zijn meegegeven. Binnen de mogelijkheden van de tandblekingen zijn er ook verschillende bleekprocedures die door de tandarts dienen te gebeuren of die door de patiënt kunnen gebeuren, bleekproducten kunnen geactiveerd worden (powerbleaching), maar ook hier is het weer hetzelfde: er wordt veel geclaimd, maar de realiteit toont aan dat dit regelmatig anders uitvalt.

Een vervelende vorm van tandverkleuring is de aanwezigheid van witte vlekken, die overwegend fluorosisvlekken zijn. De behandelopties voor deze vlekken zijn beperkt. Bij milde vormen kan tandbleking helpen, doch bij ernstige vormen dient overgegaan te worden tot glazuur-microabrasie. Vandaag bestaat er een techniek onder de noemer ‘Resin Infiltration Technique” die optimaal esthetische resultaten biedt bij het maskeren van deze witte vlekken.

Er wordt ruim tijd besteed aan klinische casuïstiek waarbij tanden werden gebleekt of niet, een aantal tussenoplossingen worden ook voorgesteld.

 

Meer informatie en inschrijven Tandblekingen en de behandeling van fluorosisvlekken

 

Partnernieuws