Met blijdschap en trots verkondigen wij de geboorte van Yuchi: symbool voor optimale mondverzorging

Yuchi.

Onder het motto “Begin van kleins af aan” of zoals men in het Papiaments zegt: “Kuminsa fo’i chikitu” is Yuchi® Oral Health ter wereld gekomen. Yuchi als symbool om allereerst optimale mondverzorging van kleins af aan aan te leren, én bovendien, ter bevordering van publieke bewustwording en promotie van (mond)gezondheid, specifiek voor de allerjongsten èn hun ouders.

In navolging van reeds eerder uitgevoerde mondzorgonderzoeksprojecten op Curaҫao is Yuchi® en Yuchi® Oral Health bedacht door mondhygiënist Esther Reyerse en dr. Yvonne Buunk-Werkhoven én als kleintje van Chichi® tot leven gekomen door Serena Israel.

Wie is Chichi®?

Chichi® is een warmhartige Caribische vrouw, met prachtige volle rondingen. Zij vertegenwoordigt de slimme, gelukkige en zorgzame oudere zus die iedereen verdient. Ze is handgemaakt en met de hand beschilderd in heldere Caribische kleuren door lokale ambachtslieden en schilders in “Serena’s Art Factory” te Curaçao. Chichi® is een prachtig souvenir en tevens een origineel kunstwerk. Chichi® houdt van iedereen -ongeacht kleur, vorm, grootte of achtergrond- want waar liefde en hoop samenkomen, is de zoetste toekomst.

Communicatie via Facebook

Vanuit deze bijzondere samenwerking, zullen via sociale media, vooral via de Facebook pagina’s van bovengenoemde personen/organisaties, informatieve boodschappen worden gepubliceerd over (mond)gezondheid bij babies/peuters/het jonge kind.

Entertainment Education (EE) en de Theorie van Gewoontegedrag

In deze artistieke en cultuur-specifieke (mond)gezondheidsinterventie zullen Entertainment Education (EE) en de Theorie van Gewoontegedrag worden toegepast: EE is een communicatiestrategie waarbij intentioneel voorlichting en amusement worden geïntegreerd. Tandenpoetsen is een gewoontegedrag, dat door ouders bij, en na verloop van tijd door de kinderen zelf, met een dagelijkse regelmaat optimaal wordt uitgevoerd. Uiteindelijk zal tandenpoetsen als een normale of automatische actie (gedrag) plaatsvinden zonder een bewust keuzeproces. Hierbij vormen de volgende aspecten de basis voor gewoontevorming:
1 herhaling
2 automatisch
3 frequentie
4 persoonlijke stijl
5 onbewust
6 efficiënt
Op World Oral Health Day (WOHD – 20 maart) is Yuchi® en Yuchi® Oral Health springlevend en worden er foto’s en posters online verstuurd. Eveneens zal deze ‘geboortekaart of poster’ onder consultatiebureaus, crèches en kinderdagverblijven op Curaçao worden verspreid.

Met blijdschap en trots verkondigen wij de geboorte van Yuchi symbool voor optimale mondverzorging.jpg

Met blijdschap en trots verkondigen wij de geboorte van Yuchi symbool voor optimale mondverzorging 2.0

Door:
Esther Reyerse & Yvonne Buunk-Werkhoven

Foto’s:
Serena Isreal

 

 

Lees meer over: Communicatie patiënt, Kennis/