Mondhoek en Toothcamp werken samen bij de Kidsfabriek

Kidsfabriek

Op 31 augustus is de Mondhoek voor de zesde keer bij de Kidsfabriek, een gratis evenement in Ulft waar kinderen workshops kunnen volgen op gebieden als sport, spel, techniek en cultuur. In de Mondhoek worden workshops gegeven over mondgezondheid door mondhygiënisten, tandartsen, preventieassistenten en studenten mondzorgkunde. Toothcamp komt dit jaar ook naar de Kidsfabriek en werkt dan samen met de Mondhoek.

Zesde keer Mondhoek

Mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna was zes jaar geleden voor het eerst bij Kidsfabriek waar zij samen met een collega poetsles gaf aan de kinderen. Ze kwam erachter dat veel kinderen maar één keer per dag poetsen.
“Met de plakverklikkers werd al snel duidelijk dat we niet voor niks waren gekomen. We hadden nog een fout gemaakt; we hadden alleen maar handtandenborstels bij ons”, vertelde zij aan de Gelderse Post. Het jaar erna had ze elektrische tandenborstel van een fabrikant kunnen regelen. Elk jaar verbeterde zij het concept. Het team van vrijwilligers is inmiddels uitgegroeid tot zo’n twintig mondzorgprofessionals.

Lieneke: “In diverse studentensteden heb ik al een presentatie mogen geven over Kidsfabriek. Bij de laatste keer kenden ze het allemaal al. Het is echt een uniek concept. Door het wetenschappelijk onderzoek weten we nu dat kinderen zich na hun bezoek aan de Mondhoek echt voornemen om hun gedrag rondom tanden poetsen en eten/drinken aan te passen. Ook vinden ze het ontzettend leuk om onze workshops te volgen. We kunnen hiermee een doelgroep bereiken die niet zo snel vanzelf naar de praktijk komt. Nu zien we juist de groep kinderen die vaak grote problemen krijgen en die kunnen we met onze preventie voor zijn.”

Toothcamp

Ira van Eelen startte vijf jaar geleden met de organisatie van Toothcamp, een groot evenement met name gericht op kinderen uit groep 8 over mondgezondheid, in samenwerking met scholen en praktijken.  Het programma is gevuld met allerlei activiteiten waaronder scheikunde proefjes, spelletjes en theater. In de puberteit krijgen kinderen ineens veel cariës en Ira van Eelen vond dat ze hieraan iets moest doen.

Professioneler

De afgelopen jaren waren er alleen mondhygiënisten en studenten als vrijwilliger in de Mondhoek. Dit jaar lukte het Lieneke en Ira om ook preventieassistenten en tandartsen in te schakelen. “Zo kunnen we elkaar versterken en van elkaar leren.”

De Mondhoek wordt elk jaar professioneler. Voor dit jaar komt er een soort rad van fortuin waaraan kinderen kunnen draaien. “Het rad kan stilstaan bij een quizvraag, opdracht of bij een hoofdprijs. Op goede quizvragen en opdrachten volgen beloningen, iets kleins. De hoofdprijs is een elektrische tandenborstel die bij de leeftijd van het kind past. We hebben dit jaar nieuwe opdrachten zoals De Krokodil Die Bijt In Je….Vinger en een item over het wisselen van tanden. Ik verheug me ontzettend op al die lachende gezichten. Niet alleen van de kinderen, ook van de vrijwillige professionals en studenten. Het is echt elk jaar weer een feestje”, zegt Lieneke Steverink-Jorna in de Gelderse Post.

Lieneke wil dat het concept van de Mondhoek en Kidsfabriek ook in andere plaatsen in Nederland wordt georganiseerd. Elk jaar kost de organisatie haar geld en voor collega’s wil ze het wat makkelijker maken. Dit jaar wordt hun initiatief zowel in geld als in mankracht gesteund door de KNMT en NVM-mondhygiënisten. Via het RIVM zou Lieneke ervoor willen zorgen dat hun interventie erkend wordt voor fondsenwerving.

 

 

 

 

Lees meer over: Communicatie patiënt, Kennis