KNMT doneert cheque aan DHIN voor preventie in lagelonenlanden

Dental Health International Nederland (DHIN) ontving onlangs van de KNMT een cheque ter waarde van 18.000 euro voor het project ‘Brush, Wash and Smile’. Dit is het nieuwe project waarmee DHIN kinderen in lagelonenlanden op school aanleert hun tanden te poetsen en hun handen te wassen.
KNMT-voorzitter Wolter Brands overhandigde de check aan Ineke van Lent, secretaris van Dental Health International Nederland (DHIN) (foto).

Tandheelkunde wereldwijd

Vrijwilligers van DHIN zorgen er wereldwijd al meer dan veertig jaar voor dat er basis mondzorg kan worden verleend. In de beginperiode distribueerde de vrijwilligersorganisatie overtollige apparaten en instrumentarium wat inmiddels is uitgegroeid naar het faciliteren van tandheelkunde in breder verband.

Minder schoolverzuim door mondverzorging en hygiëne

De boodschap van het nieuwe project ‘Brush, Wash and Smile’ is simpel: hoe meer kinderen in lagelonenlanden leren om twee keer per dag hun tanden te poetsen met fluoridetandpasta én na toiletgebruik en voor het koken en eten de handen te wassen, hoe minder kinderen op school uitvallen. Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen in lagelonenlanden de helft minder schoolverzuim optreedt als ze hun tanden poetsen en hun handen wassen.

Preventie is de toekomst

DHIN-secretaris en oud-tandarts Ineke van Lent is blij verrast met de extra gift van de KNMT. “Deze donatie van de tandartsen in Nederland gaat heel goed terecht komen. Preventie is de toekomst, zeker als je bedenkt dat er nog steeds landen zijn waar mensen soms overlijden aan complicaties als gevolg van problemen in de mond. Ik heb het zelf recent nog gezien in Sierra Leone. Ze hebben daar 8 tandartsen op 8 miljoen mensen! Je kunt het je nauwelijks voorstellen maar er zijn nog kinderen die nog nooit een tandenborstel gezien hebben of zeep gebruikt. En daar willen wij wat aan doen met ‘Brush, Wash and Smile’.”

Steun in de rug

KNMT-voorzitter Wolter Brands: “De KNMT draagt DHIN al jaren een warm hart toe en weten wat de vrijwilligers kunnen betekenen voor mensen in landen waar de mondzorg minder goed geregeld is dan hier. Met de extra donatie hopen we ook het project ‘Brush, Wash and Smile’ een flinke steun in de rug te geven.”

Lees meer over: Kennis