Onderzoek NIVEL impact openbaarmaking tuchtuitspraken

uitspraken - tuchtrecht

Tuchtuitspraken zijn nog tot vijf jaar na uitspraak zichtbaar in het BIG-register, daarnaast worden deze ook bekend gemaakt in een lokale krant als ‘aard van het vergrijp’. Het NIVEL doet onderzoek naar de impact van deze wijze van openbaarmaking.

Steekproef
Het onderzoek wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid. Door middel van een steekproef wil het NIVEL evalueren hoe de openbaarmaking van tuchtuitspraken wordt ondervonden door burgers en zorgverleners. Verschillende zorgverleners en burgers zijn opgeroepen om mee te werken aan dit onderzoek.

KNMG
Verschillende partijen hebben al eerder het belang van dit onderzoek geuit, waaronder de KNMG. De artsenfederatie is het nooit eens geweest met de werkwijze van de tuchtuitspraken die gekenmerkt wordt onder ‘naming and shaming’. Patiënten schieten weinig op met deze informatie aangezien een individuele klacht niets te maken heeft met de totale kwaliteit van de zorg door die arts. Helaas zijn deze klachten wel van negatieve werking op de verdere carrière van de arts. Daarom roept het KNMG iedereen op die wordt aangeschreven door het NIVEL om mee te werken. Des te meer reacties ze hebben, hoe beter er een beeld gevormd kan worden van de meningen van artsen en burgers over de openbaarheid van tuchtinformatie.

Bron: KNMG.nl

Lees meer over: Kennis, Kwaliteit