WTA Hamer Duyvenszprijs 2016 voor dr. Yvonne de Waal

yvonne-de-waal

De WTA Hamer Duyvenszprijs 2016 is gisteren uitgereikt aan dr. Yvonne de Waal. De De WTA commissie kent eenmaal per jaar, onder auspiciën van de Nederlandse Vereniging van Tandartsen (NVT) een wetenschappelijke onderscheiding toe aan het tandheelkundig proefschrift dat door de WTA leescommissie als beste van dat jaar is beoordeeld.

Deze onderscheiding draagt de naam NVT WTA Hamer Duyvenszprijs, zo genoemd omdat in het verleden de prijs mede werd gefinancierd vanuit legaten van de tandartsen Hamer en Duyvensz.

Proefschrift peri-implant infections
Dr. Yvonne de Waal kreeg de prijs voor haar proefschrift Peri-implant infections. Zij verrichtte haar onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Haar promotores waren: Prof.dr. A.J. van Winkelhoff, Prof.dr. G.M. Raghoebar, Prof.dr. E.G. Winkel en Prof.dr. H.J.A. Meijer. Deze prijs heeft zij ontvangen vanwege de relevantie van het onderwerp voor de tandarts algemeen practicus.

Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek was op de 1e plaats om in twee systematisch literatuur onderzoeken te zien of de lange duur overleving van implantaten bij volledig edentaten en partieel betanden, het zelfde is en of de bacteriële plaque samenstelling bij deze twee groepen verschilt. Geconcludeerd werd dat er geen verschil in peri-implantaire infecties was en dat bij edentate en deels betande patiënten met implantaten er geen groot verschil is in microflora.

Vervolgens werd een eigen onderzoek gestart naar de paropathogenen voor en na een volledige gebitsextractie. Bepaalde paropathogenen blijven tot maanden na de gebitsextractie aantoonbaar om de mond. Het onderzoek daarna richtte zich op welke paropathogenen mogelijk een rol spelen met het ontwikkelen van peri-implantitis op de langere duur. Dat bleken P. gingivatis, P. intermedia en T. forsythis en F. nucleatum te zijn. De vervolghoofdstukken 6 en 7 gaan over het effect van implantaat-oppervlakte decontaminatie met
chloorhexidine na mechanische reiniging. Het effect leidt niet tot betere klinische uitkomsten. In hoofdstuk 8 worden de prognostische factoren onderzocht, die peri-implantitis kunnen stoppen. Ervaring van het chirurgische team dat peri-implantitis behandelt bleek van belang te zijn, evenals het als dan niet roken en de mate van botverlies rondom het implantaat.

Samengevat
De resultaten van deze studie kunnen als volgt worden samengevat:

  1. Peri-implantitis komt vooral voor 5 jaar na implantatie
  2. Mogelijke risicofacturen moeten alvorens te implanteren worden behandeld of worden uit gesloten
  3. Decontaminatie met chloorhexidine na grondige reiniging van het implantaatoppervlak leidt niet tot minder peri-implantitis

De WTA Hamer Duyvenszprijs Leescommissie heeft haar proefschrift met heel veel plezier gelezen en goed nota genomen van de klinische implicaties van haar conclusies.

Uitgangspunten
Uitgangspunten NVT WTA Hamer Duyvenszprijs: De promovendus heeft zijn/haar wetenschappelijke arbeid gepubliceerd in een proefschrift en heeft deze dissertatie met succes verdedigd aan een Nederlandse Universiteit. De promovendus moet als tandarts ingeschreven staan in het BIG-register. Het onderwerp en de conclusies van de dissertatie moeten (klinisch)tandheelkundig van aard zijn en
moeten bij voorkeur relevant zijn voor de tandarts algemeen practicus.

Foto: Mondzorgcentrum Winschoten

Lees meer over: Kennis, Onderzoek