Sinterklaas: Bezuinig niet op uw mond(zorg)

Sinterklaas: Bezuinig niet op uw mond(zorg)

Dit is de kop van het persbericht waarmee de NVM in de media aangeeft dat een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist juist kosten bespaart. Voorkomen is beter dan genezen. In de afgelopen weken kwam in het nieuws dat steeds meer consumenten hun mondzorgbehandeling uitstellen om financiële redenen.Hieronder leest u het gehele NVM-persbericht.

Voorkomen is goedkoper dan genezen. In de afgelopen weken kwam in het nieuws dat steeds meer consumenten hun mondzorgbehandeling uitstellen. Dit heeft veelal een financiële reden: het budget van de mondzorgverzekering is op, de crisis eist zijn tol en Sinterklaas en Kerst staan voor de deur. Begrijpelijk? Of toch niet? Juist om kosten te besparen is het van belang om regelmatig de mondhygiënist te bezoeken. Gaatjes en tandvleesproblemen zijn immers te voorkomen!

Kostbaar bezit
(Mond)gezondheid is een kostbaar bezit en verdient dan ook alle aandacht. Het merendeel van de volwassenen heeft weleens last van bloedend tandvlees. Bloedend tandvlees is een teken van ontsteking, veroorzaakt door de bacteriën in de tandplak. Bacteriën veroorzaken niet alleen tandvleesontsteking, maar ook spelen ze, samen met voedingsgewoonten, een belangrijke rol bij het ontstaan van gaatjes (cariës). Daarnaast bestaat er een relatie tussen ontstoken tandvlees en hart- en vaatziekten, vroeggeboortes of complicaties bij diabetes. Een gezonde mond is dus ontzettend belangrijk. Voor jong en oud, van 0 – 100, is een bezoek aan de mondhygiënist dan ook aan te raden. Door samen te werken aan een gezonde mond worden hoge kosten op de lange termijn juist voorkomen.

Kwaliteit
Mondhygiënisten en andere mondzorgverleners merken steeds vaker dat patiënten aan het einde van het jaar bezuinigen op de mondzorgbehandelingen. Ellen Bol, directeur van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) en tevens mondhygiënist, maakt zich zorgen over deze ontwikkeling maar waardeert de kritische houding van de consument wel: Een patiënt moet niet wegblijven bij de mondhygiënist, maar het is wel goed dat men kritisch blijft en let op de kwaliteit van de zorg. De mondhygiënist, dé professional in preventieve mondzorg is ervoor opgeleid om de patiënt te coachen naar een goede mondgezondheid. Met persoonlijke aandacht en individueel afgestemde mondzorgadviezen en behandelingen, helpt de mondhygiënist problemen in de mond te voorkomen. Ons motto is ‘een leven lang een gezonde mond’, voor iedereen!

Mondzorg voor de jeugd in de basisverzekering
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met aandacht voor de mondgezondheid. Juist voor de jeugd is een bezoek aan de mondhygiënist dan ook aan te bevelen. Zo kan aantasting van het gebit (bijvoorbeeld tanderosie en cariës) worden voorkomen en kan het gebit een leven lang mee. Handig hierbij om te weten is dat de mondzorgbehandelingen voor de jeugd tot 18 jaar vergoed worden vanuit de basisverzekering.

Bron:
NVM

Lees meer over: Communicatie patiënt, Kennis
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *