Sneller plaatsen van tandkroon op implantaat mogelijk

Kronen - tand

Promotieonderzoek van Laurens den Hartog waaruit blijkt dat het direct plaatsen van een kroon op een tandwortelimplantaat niet tot een minder gunstig resultaat leidt.

Wie een voortand moet missen, wil het ontstane gat in het gebit graag snel laten opvullen. Dit kan met een implantaat met daarop een kroon. Een implantaat is een kunstwortel die in het kaakbot wordt geplaatst en hierin vastgroeit. Dit duurt enige tijd. Normaal gesproken wordt pas drie maanden na plaatsing van het implantaat een kroon geplaatst. Dit om het implantaat in alle rust te laten vastgroeien, zonder dat het door een kroon wordt belast. Uit het promotieonderzoek van Laurens den Hartog blijkt nu dat het direct plaatsen van een kroon op een tandwortelimplantaat niet tot een minder gunstig resultaat leidt.

Type implantaat
Voor de vervanging van een missende voortand kan het best gekozen worden voor een implantaat met een 1,5 mm gladde hals, of een implantaat met een ruwe hals met groeven, zo stelt Den Hartog verder vast. Dit leidt tot minder botverlies rondom het implantaat en tot betere klinische resultaten dan een implantaat met een gewelfde ruwe hals met groeven. Tussen de toegepaste halstypen is geen verschil in esthetische resultaat en patiënttevredenheid, zo blijkt. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of deze conclusies ook gelden voor de lange termijn.

Over de onderzoeker
Laurens den Hartog (Steenwijk, 1980) studeerde tandheelkunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Kaakchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd medegefinancierd door de Boeringstichting, de firma NobelBiocare en Stichting ORIS. Den Hartog blijft werkzaam als tandarts in het UMCG.

Bron:
RUG

Lees meer over: Kennis, Onderzoek