Nieuwe subsidieregeling praktijkleren assistenten

Volgt uw assistent een MBO-opleiding in de richting beroepsbegeleidende leerweg? Dan kunt u gebruik maken van de nieuwe subsidieregeling praktijkleren. Deze regeling is per 1 januari dit jaar ingegaan, in plaats van de afdrachtsvermindering onderwijs.

Erkend leerbedrijf
Net zoals in de oude regeling van de afdrachtvermindering onderwijs kan aanspraak worden gemaakt op de subsidie wanneer de werkgever een erkend leerbedrijf is en wanneer er een praktijkovereenkomst aanwezig is. Alleen HBO- en MBO-opleidingen die diplomagericht zijn en opleidingen uit het Centraal register beroepsonderwijs (CREBO) komen in aanmerking. Voor de VMBO-doelgroep gaat het specifiek om het derde en vierde leerjaar in een leer/werktraject dat leidt tot een startkwalificatie.

Subsidievoorwaarden
De subsidievoorwaarden zijn daarnaast verder aangescherpt. Zo is er een minimum urengrens voor onderwijs, de 200 urennorm, voor MBO’ers in de BBL-doelgroep. Een VMBO-leerplek moet minimaal 640 klokuren in 80 dagen tellen en heeft maximaal 1.280 klokuren in 160 dagen in het derde én vierde leerjaar.

Aanwezigheidsregistratie
Voor de verschillende doelgroepen geldt dat de werkgever dient te beschikken over een aanwezigheidsregistratie. Ook moet vanuit de administratie de begeleiding van de deelnemer blijken. Zijn er weken waarin geen begeleiding blijkt, of waarin de deelnemer bijvoorbeeld afwezig is door ziekte, dan wordt de subsidie pro rato verlaagd.

Maximale termijn
Daarnaast is het zo dat voor een BBL-opleiding die drie jaren duurt ook maximaal drie jaren subsidie verstrekt wordt. Wanneer een deelnemer dus langer over de opleiding doet, is er niet meer recht op subsidie.

Hoe hoog is de subsidie en hoe meld ik mij aan?
De subsidie bedraagt minimaal 1.000 euro en maximaal 2.700 euro per jaar per deelnemer. De hoogte van de subsidie wordt berekend aan de hand van het beschikbare doelgroepbedrag. Dit wordt gedeeld door het aantal gerealiseerde praktijk-/werkplaatsen. Wanneer de subsidie van een doelgroep niet volledig wordt benut, wordt deze in dat jaar evenredig verdeeld over de andere doelgroepen. Voor de BBL geldt dus dat wanneer er meer dan 69.963 aanmeldingen zijn, de subsidie per deelnemer pro rato lager wordt. De subsidie wordt per jaar aangevraagd. Een aanvraag voor subsidie gaat digitaal via
www.rvo.nl. Dit kan vanaf 2 juni. De aanvraag moet echter uiterlijk worden ingediend voor 17:00 uur op 15 september na het studiejaar waarvoor subsidie wordt gevraagd. Maximaal dertien weken later volgt de subsidietoekenning. Hoewel de aanwezigheid van gelimiteerde ‘subsidiepotjes’ misschien anders doet vermoeden, werkt men niet volgens het principe ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Alle aanvragen worden namelijk verzameld en tegelijk behandeld.

Van afdrachtvermindering naar een subsidieregeling
De subsidieregeling praktijkleren treedt dus per 1 januari 2014 in werking. De administratieve verplichtingen die bij de nieuwe regeling horen, gaan ook per 1 januari 2014 in.

Door:
Rien van Koeveringe, adviseur Salaris en Personeel, Alfa Accountants en Adviseurs.

Lees meer over: Financieel, Ondernemen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *