Amerikaan krijgt 1,5 miljoen dollar voor niet opgemerkte kaaktumor door tandarts

De Amerikaanse man, Anthony Leone, kwam al jaren bij dezelfde tandarts, Lawrence Bauman. Tijdens een reguliere controle in mei 2014 viel Bauman niets ernstigs op. Onterecht, want zijn patiënt had een tumor in zijn kaak. Door de nalatigheid van de tandarts moest Leone operaties, chemotherapie en straling ondergaan, waardoor hij een misvormd gezicht kreeg. Om het nog maar niet te hebben over de hoge kosten. Genoeg reden voor Leone om zijn tandarts aan te klagen.

Tijdens het drie weken durende proces riep Leone zijn hoofd- en nekchirurg, die zijn tumor had verwijderd, op te getuigen. Daarnaast verschenen er een tandarts en oraal patholoog voor de jury. Zij legden uit dat de tumor in mei 2014 al detecteerbaar was en dat Leone veel kosten en medische ingrepen konden worden bespaard als Bauman op tijd had ingegrepen.

Verminking

Als onderdeel van de vele medische ingrepen moest de helft van Leone’s gezicht verwijderd worden om de tumor bloot te leggen. Vervolgens moest de chirurg bot en zacht weefsel van Leone’s onderbeen gebruiken om zijn gezicht te reconstrueren. Als gevolg van deze verminking heeft de 56-jarige patiënt moeite met eten, drinken en slikken.

Uitspraak

Leone’s advocaat noemt de gevolgen voor zijn patiënt “substantieel en levensbedreigend” en spreekt van de grootste uitspraak in een medische zaak in de Amerikaanse geschiedenis. Bauman werd schuldig bevonden wat Leone een schadevergoeding van 2,1 miljoen dollar opleverde. Dit werd echter teruggebracht tot 1,5 miljoen dollar aangezien Leone eerder al last had van kanker.

Bron:
the New Jersey Law Journal

 

 

Lees meer over: Opmerkelijk, Thema A-Z/