NHS Engeland biedt geestelijke gezondheidshulp aan de erg gestreste (tand-)artsen

Geestelijke gezondheidshulp

Bijna de helft van de tandartsen in de VK ervaart meer stress door hun werk dan ze aankunnen, aldus een nieuwe studie. De British Dental Association is daarom blij dat de National Health Service (NHS) in Engeland geestelijke gezondheidszorg voor artsen en tandartsen lanceert.

24/7 ondersteuning voor tandartsen

Er is nu vertrouwelijke ondersteuning beschikbaar voor ruim 180.000 artsen en tandartsen als ze worstelen met hun geestelijke gezondheid. Een speciaal telefoonnummer en een crisis sms-services biedt 27/4 ondersteuning aan.
De 200 experts die de telefoonlijnen bemannen hebben speciale training om specifieke aspecten van het klinische leven te begrijpen. Na het bellen kunnen de (tand-)artsen een afspraak maken bij een clinicus naar keuze.

Psychologische stress in de tandheelkunde

Dat de aangeboden hulp nodig is blijkt wel uit onderzoek van de BDA. Er was al bewijs dat werken in de tandheelkunde stressvol is, maar er was nog weinig bekend over de psychologische stress van het werk. Een enquête onder ruim 2.000 Engelse tandartsen heeft daar nu verandering in gebracht. Er werden vragen gesteld over bijvoorbeeld werkmethodes, geestelijke gezondheid en zelfmoordgedachtes.

Meer dan helft tandartsen ervaart stress

Van alle respondenten gaf 54.9% aan dat ze veel werkgerelateerde stress ervaren. 43.8% van de tandartsen zei zelfs dat ze het stressniveau niet aankunnen. Van alle praktijkgebieden rapporteerden algemeen practici de meeste stress. De belangrijkste oorzaken zijn dreiging van klachten, ontevreden patiënten en werkdruk.
De gevolgen van de stress kwamen duidelijk naar volgen aan de hand van vragen over zelfmoordgedachtes. Bijna 10% van de deelnemende tandartsen had de afgelopen 12 maanden gedacht aan zelfmoord plegen, veel hoger dan de 5.4% die wordt gemeld voor 16-74-jarigen in Engeland.

Hoge stressniveaus zijn ernstige zorg

Volgens de onderzoekers zijn de hoge zelfgerapporteerde stressniveaus een ernstige zorg voor het beroep. Ze zeggen dat de regeldruk verminderen al veel kan doen om stress weg te nemen. Daarnaast raden ze aan de beschikbare ondersteuning te vergroten, zoals nu dus is gebeurd.

Pilot van NHS verloopt goed

De NHS zegt dat de feedback van een pilot positief is. Zo zei 88% dat de service een positief effect had op hun welzijn, en 85% dat het een positief effect had op hun vermogen om te werken of trainen. Nu elke tandarts in Engeland toegang heeft tot gratis, vertrouwelijke NHS geestelijke gezondheidszorg hoopt de NHS het stigma en de barrières om hulp te zoeken te verwijderen.

Bron:
British Dental Journal
dentistry.co.uk

Lees meer over: Thema A-Z, Werken met plezier