ACTA benoemt twee nieuwe hoogleraren

ACTA benoemt twee nieuwe hoogleraren

Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft per 1 januari twee nieuwe hoogleraren benoemt. Corine Visscher promoveerde tot hoogleraar Orofaciale Fysiotherapie en Marja Laine tot hoogleraar Orale Diagnostiek.

Kaak- en nekklachten

Corine Visscher is orofaciaal fysiotherapeut en epidemioloog. Ze promoveerde in 2000 aan de UvA met onderzoek dat zich focust op temporomandibulaire dysfunctie (kaakgewrichtsklachten) en nekklachten. Tot 1 januari 2018 werkte Visscher als universitair hoofddocent en voorzitter van de sectie Orale kinesiologie bij ACTA. Na deze datum is ze opleidingsdirecteur van deze master geworden.

Parodontitis

Marja Laine verwierf haar tandartsdiploma aan de Universiteit van Helsinki, Finland. Ze promoveerde tevens in 2000, aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), op onderzoek dat zich concentreerde op microbiologische en genetische factoren bij parodontitis. Vóór haar huidige functie was Laine universitair hoofddocent bij de sub-sectie Parodontologie van ACTA.

Focus

In haar huidige functie als hoogleraar gaat Visscher zich focussen op zowel de diagnostiek als de behandeling van spier- en gewrichtsaandoeningen van het kauwstelsel en de nek. Laine gaat zich richten op de biologie, diagnostiek en behandelingen van ademgeur en mondvloeistoffen en hun relatie met parodontitis.

Dr. Johanna Westerdijk

In Nederland was dr. Johanna Westerdijk de eerste vrouwelijke hoogleraar. Zij werd op 10 februari 1917 benoemd. Dit jubileum gaf reden voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om in 2017 extra geld vrij te stellen en de NWO Johanna Westerdijk Talentimpuls het leven in te roepen. Met het NWO kregen Nederlandse universiteiten mogelijkheid om talentvolle vrouwelijke wetenschappers voor te dragen. Zowel Visscher als Laine zijn na deze aanbeveling in hun huidige functie geplaatst.

 

Bron: acta.nl

Lees meer over: Carrière, Thema A-Z