Neus peuteren goed voor gebit?

Neuspeuteren goed voor gebit

Het was volop in de media: het bericht dat in je neus peuteren en het opeten van snotjes gezond zou zijn en met name je mondgezondheid ten goede zou komen. Is dit werkelijk het geval?

Vraagtekens

Er waren nogal wat deskundigen die hun vraagtekens zetten bij het gezondheidseffect van het opeten van snotjes. Bron van dit bericht was het onderzoek van Harvard University, waaruit zou zijn gebleken dat het opeten van snotjes uit de neus de tanden zou beschermen en het immuunsysteem versterken.

Wat kwam uit het onderzoek?

Slijm vormt samen met de huid en tranen de eerste verdedigingslinie tegen binnendringende ziektekiemen. Volgens het onderzoek van Harvard University zou zijn gebleken dat bepaalde eiwitten in slijm, zogenaamde speekselmucines, tanden beschermen tegen de bacterie Streptococcus mutans. Deze bacterie is verantwoordelijk voor het veroorzaken van gaatjes. De speekselmucines zouden voorkomen dat de bacteriën zich aan tanden hechten en een zuur afscheiden, dat door het glazuur van de tand boort. Het is wellicht mogelijk om op basis van deze bevindingen een synthetische stof te ontwikkelen en deze ter bescherming van het gebit aan tandpasta of kauwgum toe te voegen.

Snotjes

Of het opeten van snotjes op deze manier kan bijdragen aan de mondgezondheid, is maar de vraag. In het onderzoek werd dat niet genoemd. Ook zonder het opeten van snotjes slikken we slijm met speekselmucines door.

Bron:
Applied and Environment Biology
Een Vandaag

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z