Monique van der Veen benoemd tot hoogleraar monitoring mondgezondheid en preventie

Monique van der Veen benoemd tot hoogleraar monitoring mondgezondheid en preventie

Per 1 september 2020 is Monique van der Veen benoemd tot hoogleraar ‘Monitoring in Mondgezondheid en Preventie’ bij de sectie Preventieve Tandheelkunde van ACTA aan de Vrije Universiteit in het kader van een Fenna Diemer Lindeboom leerstoel.

Monique van der Veen doet onderzoek naar monitoring binnen de mondgezondheid en gepersonaliseerde preventie die zich richt op individuen of specifieke groepen in de samenleving. Gepersonaliseerde preventie kan baat hebben bij het gebruik, aan de stoel of thuis, van diagnostische hulpmiddelen die inzicht geven in de mondgezondheid of afwijkingen daarvan. Dergelijke hulpmiddelen helpen de mondzorgprofessional bij het detecteren van veranderingen in de risicostatus, bijvoorbeeld wanneer cariës of parodontale aandoeningen zich ontwikkelen. En het helpt patiënten hun eigen mondgezondheid te controleren.
Een fluorescentiecamera is zo’n monitoring systeem. Daarmee worden veranderingen in het orale ecosysteem door pathogene triggers zichtbaar gemaakt voordat klinische ziektesymptomen zich manifesteren. Het gebruik van big-data-algoritmen kan het onderzoek vooruithelpen doordat we ontdekken op wie we ons moeten richten voor preventieve zorg.

Achtergrond

Dr. Ir. Monique van der Veen studeerde technische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij aansluitend promoveerde op de ontwikkeling van een diagnostisch hulpmiddel voor het detecteren en beoordelen van wortelcariës op basis van fluorescentie. Sinds 2007 is zij werkzaam bij ACTA, waar haar onderzoek is ingebed in het onderzoeksprogramma Orale Infecties & Ontsteking van ACTA, in de sectie Preventieve Tandheelkunde van de afdeling Mondgezondheidswetenschappen. Daarnaast is ze docent aan de opleiding Mondzorgkunde van hogeschool Inholland.

Fenna Diemer-Lindeboom leerstoelen programma

Zij is aangesteld in het kader van het Fenna Diemer-Lindeboom leerstoelen programma bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De VU wil met dit programma vrouwelijk wetenschappelijk talent spotten en hen vervolgens stimuleren om naar de top door te stromen.

Bron:
ACTA

Lees meer over: Carrière, Thema A-Z