Hoe kan je juist nu mentaal en fysiek fit blijven?

Het is momenteel een extreem intense tijd voor zorgmedewerkers. Gelukkig zijn er verschillende initiatieven om jou als zorgprofessional een steuntje in de rug te geven, van folders tot mindfullness. Hier een overzicht van allerlei initiatieven.

De Federatie Medisch Specialisten heeft samen met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband verschillende hulpopties en adviezen verzameld. Verschillende ziekenhuizen en andere organisaties bieden allerlei dingen aan om mentaal en fysiek gezond te blijven. Zo kan je goed voor jezelf en je collega’s blijven zorgen.

Luisterend oor

Er zijn verschillende hulplijnen waar zorgmedewerkers gratis gebruik van mogen maken. Challenge & Support heeft professionele coaches waar je tussen 07.00 en 21.00 binnen 90 minuten contact mee kan krijgen. Er wordt dan een gesprek en mogelijk terugbelmoment ingepland. De Academie voor medisch specialisten werkt hier bijvoorbeeld aan mee.
Een ander netwerk is Coaches voor medici en biedt begeleiding aan in deze rare tijd. De coaches zijn zelf arts of hebben ervaring in die wereld en bieden een luisterend oor. Ook Compassion for Care geeft de mogelijkheid om je hart te luchten. Je kan gratis afspreken met een luisterprofessional als je dat wilt.

Psychosociale ondersteuning

Veel ziekenhuizen doen er alles aan om hun medewerkers zo gezond mogelijk te houden. Dit doen ze onder andere door extra psychosociale ondersteuning en geestelijke gezondheidszorg aan te bieden. Zo heeft het psychosociale team van het Gelre ziekenhuis een poster met helpende gedachten gemaakt, en geeft het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis een tipsheet voor teamleiders over opvang van mentale steun en een Handreiking Multidisciplinaire Richtlijn psychosociale hulp bij rampen en crises.

Het Catharina Ziekenhuis Eindhoven biedt meerdere documenten aan: een beslisboom, Q&A psychosociale ondersteuning voor medewerkers en een presentatie over hoe overeind te blijven tijdens coronastress.

Verder is er Contactpunt psycho-sociale ondersteuning zorgprofessionals, opgezet door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum op verzoek van het RIVM en het ministerie van VWS. Het ARQ IVP heeft ervaring met onder andere crises en stelt deze ervaring beschikbaar aan zorgprofessionals en hun leidinggevenden.

Tips en raadgeving

Daarnaast zijn er allerlei tips en adviezen ter beschikking gesteld door verschillende organisaties. De eerdergenoemde Federatie heeft samen met het LAD en DJS een flyer met “tips voor artsen en andere zorgprofessionals om fysiek en mentaal fit te blijven”. Ook het OLGV heeft een folder met adviezen, net als Defensie.

Een initiatief genaamd Extra handen voor de zorg heeft tips en adviezen verzameld “voor de mentale gezondheid en veerkracht van medewerkers – teams – leiders van teams in de zorg tijdens de COVID-19 crisis”. Verder geeft DJS op hun website advies voor als je op een onbekende afdeling wordt ingezet.

Dermatologen van CZE hebben flyers opgesteld om huidirritatie door mondmaskers en wassen te voorkomen en behandelen. Ze gaan over de preventiebehandeling van eczeem, de preventie van eczeem op handen en de preventie van eczeem in het gelaat.

Tot slot is er dagelijks tussen 20.30 en 21.00 uur gratis online meditatie voor zorgprofessionals. Dit wordt georganiseerd door BFC Mindfulness & Compassie en wordt gesteund door de Academie voor Medisch Specialisten. Op deze website kan je er meer over lezen.

Bron:
Federatie Medisch Specialisten

Lees meer over: Corona, Thema A-Z