Het verliezen van tongvet vermindert slaapapneu

https://www.dentalinfo.nl/thema-a-z/medisch-tandheelkundig/het-verliezen-van-tongvet-vermindert-slaapapneu/

Het was al duidelijk dat afvallen een effectieve behandeling is voor obstructieve slaapapneu (OSA), maar het was tot nu toe onduidelijk waarom dit het geval is. Onderzoekers van de Perelman School of Medicine aan de University of Pennsulvania hebben ontdekt dat het gelinkt is aan het vetgehalte van de tong.
Slaapapneu is een relatief veelvoorkomende slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt tijdens de slaap. De aandoening kan het risico op hoge bloeddruk en beroerte verhogen. Bij zo’n 25 procent van de patiënten is het lastig om het probleem met conventionele methodes te behandelen.

MRI-onderzoek bij obesitaspatiënten

Het doel van het onderzoek was om het effect van gewichtsverlies op de anatomie van de bovenste luchtwegen bij personen met obesitas en OSA te bepalen. Hiervoor werd bij 67 personen een slaapstudie en MRI-onderzoek gedaan. Voor en na een gewichtsverliesinterventie kwantificeerden ze luchtwegmaten en volumes van zacht weefsel, tongvet en buikvet.

Verminderen tongvet primaire factor

De resultaten lieten zien dat het verminderen van tongvet een primaire factor is bij het verminderen van de ernst van OSA. Ook ontdekten de onderzoekers dat gewichtsverlies resulteerde in verminderde volumes van de pterygoid (een kaakspier die het kauwen regelt) en faryngaele zijwand (spieren aan de zijkanten van de luchtwegen). Over het algemeen verbeterden de slaapapneuscores van de deelnemers met 31 procent na de interventie.

Nieuw doel voor therapie tegen slaapapneu

Met de uitkomst van de studie zeggen de auteurs dat tongvet een nieuw potentieel doel is voor het therapeutisch verbeteren van slaapapneu. Toekomstige onderzoeken zouden kunnen ontdekken wat de meest effectieve manier is om tongvet te verliezen.
“De meeste clinici, en zelfs experts in de slaapapneuwereld, hebben zich meestal niet gericht op vet in de tong voor de behandeling van slaapapneu,” zei Richard Schwab, MD, hoofd van de slaapgeneeskunde. “Nu we weten dat tongvet een risicofactor is en slaapapneu verbetert wanneer tongvet wordt verminderd, hebben we een uniek therapeutisch doel vastgesteld dat we nog nooit eerder hebben gehad.”
Bron:
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine
https://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.201903-0692OC

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z