Hoe koningin Victoria sieraden gemaakt van tanden hip maakte

De vroegere Britse koningin Victoria (1819 – 1901) is om veel redenen legendarisch. Onder haar heerschappij werd bijvoorbeeld het Londense metronetwerk aangelegd. Maar wist je al dat deze iconische regent ook herinnerd wordt om het populair maken van sieraden gemaakt van tanden?

Het verwerken van tanden in sieraden om iemand te herdenken stamt al uit de middeleeuwen. Maar gedenktekens en mijlpaalsieraden sloegen pas echt aan in de 19e eeuw onder het bewind van koningin Victoria.

Sieraden van tanden en haar

Tijdens de 60-jarige heerschappij van de koningin over het Verenigd Koninkrijk werd het gebruikelijk om overleden personen te gedenken met sierraden. Gouden hangers, ringen en broches te dragen werden gemaakt met voorwerpen die nauw verbonden waren met een overleden persoon, zoals tanden en haar. Dat schrijft Rachel Bairsto, hoofd museumdiensten bij het British Dental Association Museum in het VK, in het Britisch Dental Journal.

“Het dragen van rouwsieraden begon als een eenvoudige manier om een geliefde dichtbij je te houden en ontwikkelde zich tot een uitgebreide kunst”, schreef Bairsto.

Overledenen en mijlpalen gedenken

Twee jaar rouwen en een rouwproces in drie fasen doorlopen werd een geaccepteerde vorm van rouwen na de dood van de echtgenoot van koningin Victoria, prins Albert. Victoria en haar leeftijdsgenoten maakten het modieus om rouwsieraden te dragen vanaf een jaar na de dood van een geliefde, nadat de ‘eerste fase’ van rouw was voltooid, aldus het Bairsto. Zoals wel vaker het geval, druppelden deze trends langzaam de sociale ladder af.

De koningin verwerkte tanden in sieraden niet enkel als herinnering aan iemand die was overleden. Ze liet ook stukken maken om een mijlpaal te herdenken. Zo had ze een sieraad met daarin de eerste melktand van haar oudste dochter verwerkt.

Prins Albert schonk koningin Victoria ook uitbundige sieraden versierd met haar, tanden, klauwen en andere delen van dieren zoals herten en zwijnen om zijn liefde te tonen.

Bron:
Britisch Dental Journey bekijk ook hier de sieraden

Lees meer over: Opmerkelijk, Thema A-Z