Enquête: Nederlanders hebben minste cariës en meeste eigen tanden zonder restauraties

Britse enquête toont aan dat 43% van de respondenten hun tanden willen verfraaien

Een nieuwe enquête geeft een globaal overzicht van de mondgezondheid. Van het land met de beste poetsgewoonten tot het land waar de meeste gebitsproblemen worden gemeld. De bevindingen zijn op 8 september gepubliceerd in een rapport van mondzorgbedrijf Sunstar.

Het rapport van Sunstar levert veel interessante inzichten op. Zo komt het VK naar voren als land waar de meeste mensen twee keer per dag poetsen (63%). Indonesiërs vergeten het vaakst te poetsen (45%), terwijl de Duitsers het minst vergeetachtig zijn (20%). De Chinese respondenten gaven het vaakst toe dat ze het poetsen oversloegen na het drinken van alcohol.

“Positieve bevindingen waren onder meer het aantal mensen […] dat hun tanden tweemaal per dag poetst, fluoridetandpasta gebruikt en de tong poetst”, zegt Martijn Verhulst, PhD, medisch liaisonmanager bij Sunstar, in een verklaring. “Maar er leek wereldwijd minder begrip te zijn van de algemene link tussen mond en gezondheid en de impact die mondgezondheid heeft op je algehele welzijn, of hoe gewoonten zoals roken je mondgezondheid kunnen beïnvloeden.”

Nederlandse resultaten

Ook Nederland werd onder de loep genomen door Sunstar. Nederland meldt significant lagere niveaus van tandbederf dan enig ander land (13%). En het heeft het hoogste percentage mensen met al hun eigen tanden zonder vullingen/implantaten binnen Europa (27%).

Daarnaast heeft minder dan de helft van de bevolking (47%) één of meerdere vullingen, een lager percentage dan elders in Europa. Het aandeel mensen met één of meer tandheelkundige implantaten is echter hoog met 16%. Alleen in Singapore hebben meer mensen implantaten. De percentages van andere mondgezondheidsproblemen zijn ongeveer gelijk aan die van de andere Europese markten.

Van alle markten waren de Nederlandse respondenten het gelukkigst met hun gebit (18%), hoewel 14% zei dat ze een orthodontische behandeling zou willen – het op één na hoogste percentage binnen Europa. Een derde zou kiezen voor tanden bleken.

40% van de respondenten zei dat ze normaal twee keer per jaar naar de tandarts gaan, waarmee Nederland op de derde plaats staat. 19% van de mensen zei dat ze tandenpoetsen overslaan als ze geen zin hebben, wat het hoogste percentage in Europa is, net als het percentage van degenen dat tandenpoetsen overslaat als ze haast hebben.

Over het onderzoek

Sunstar’s onderzoek naar mondgezondheid in 2021 omvatte 15.000 respondenten uit 15 landen: Argentinië, Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Singapore, Spanje, Thailand, het VK en de VS. leeftijden van 18 en 65, met ongeveer 1.000 deelnemers uit elk land.

Het “Global Healthy Thinking Report” van het bedrijf biedt een samenvatting van de belangrijkste bevindingen wereldwijd en een gedetailleerde samenvatting voor elk land. Uit de antwoorden op de enquête bleek dat de wereldbevolking over het algemeen geïnvesteerd is in mond- en tandgezondheid; individuele tandheelkundige en mondgezondheid en relatieve prioriteiten verschillen echter tussen de regio’s.

Bron: Sunstar

Lees meer over: Markttrends, Thema A-Z