Meer en meer tandartsen spuiten botox en fillers waar zij dit niet mogen

Meer en meer tandartsen spuiten botox en fillers waar zij dit niet mogen

Steeds meer tandartsen spuiten botox en fillers waar zij dit niet mogen. Bijna 500 tandartsen spuiten botox en fillers bij patiënten voor cosmetische doeleinden. Volgens het regionaal tuchtcollege in Amsterdam kan dit echt niet.

Aanklacht jegens botox behandeling door tandarts

Een vrouw in het Gooi klaagde een tandarts aan toen zij flinke schade aan haar gezicht opliep als gevolg van een behandeling voor hangende oogleden. Het regionaal tuchtcollege oordeelde dat de tandarts zich überhaupt niet met het gebied rond de ogen bezig had mogen houden. Het inspuiten van botox en fillers is namelijk een voorbehouden behandeling, die alleen mag worden uitgevoerd door bevoegde en bekwame artsen. Tandartsen zijn alleen bevoegd voor behandelingen met tandheelkundige doeleinden.

Steeds meer botox en fillers

Onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft aangetoond dat in 2016 ongeveer 240.000 Nederlanders een behandeling met botox ondergingen, en 148.000 met fillers. Naar verwachting zal dit aantal in de komende jaren blijven stijgen. Hetzelfde geldt voor de groep tandartsen die zich mengt in de cosmetische markt: inmiddels houden al 300 tot 500 tandartsen zich bezig met cosmetische botox en fillers. Deze tandartsen geven aan zichzelf als de juiste persoon voor het uitvoeren van deze behandelingen te zien vanwege de vertrouwensband die ze met hun patiënten hebben, en al gewend zijn aan het werken met zogenoemde injectables in de mond.

Tandartsen als expert gelaatsesthetiek

Eric van Leeuwen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Dento Faciale Esthetiek (NVDFE), is het daarom niet eens met de uitspraak van het tuchtcollege: “De tandarts is een expert op dit gebied. De grenzen die in het gezicht worden getrokken zijn arbitrair.” De ANT wilt vooral zorgen dat het inspuiten van botox en fillers geen primaire taak wordt voor tandartsen. Wel zien zij in dat tandartsen prima in staat zouden moeten zijn om injecties te zetten, aangezien tandartsen veel bezig zijn met de gelaatsesthetiek en de anatomie van de hals en het hoofd. Mariska de Beijer van het KNMT sluit zich hierbij aan: “Tandartsen zijn juist bekwaam in het zetten van injecties in het gelaat. Wij staan er achter, maar de veiligheid voor de patiënt staat voorop.”

Duidelijkheid voor tandartsen

Catharina Meijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) is juist wel blij met de uitspraak: “Heel fijn dat nu helder is dat tandartsen zich hier niet mee bezig mogen houden. Steeds meer tandartsen, huisartsen en schoonheidsspecialisten storten zich op botox. Dat is ons een doorn in het oog. We willen dat de Inspectie voor Gezondheidszorg dit aanpakt.”

Bron:
AD.nl
Volkskrant.nl
KNMT
ANT

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z/