Effectiviteit ragers bevestigd in literatuuronderzoek

Effectiviteit ragers bevestigd in literatuuronderzoek

Er is al veel geschreven over de effectiviteit van ragers voor interdentale reiniging. Een recent, uitgebreid literatuuronderzoek biedt een nieuw overzicht van de eerdere onderzoeksresultaten. De onderzoekers concludeerden dat ragers effectiever zijn dan flos of tandenstokers voor het verwijderen van interdentale plak.

Literatuuronderzoek

Hoe effectief zijn ragers nu echt in het voorkomen van cariës en parodontale ziektes? Het is een vraag die al vaak gesteld is door onderzoekers van over de hele wereld. Daarom besloot een groep onderzoekers 1.860 onderzoeken naar de effectiviteit van verschillende interdentale mondverzorgingsmethoden naast elkaar te leggen. Het onderzoek werd geleid door Najith Amarasena, een professor aan de Australian Research Centre for Population Oral Health aan de Australische universiteit van Adelaide. Hun resultaten werden gepubliceerd in het Australian Dental Journal.

Conclusies

Het grote aantal onderzoeken werd uiteindelijk gereduceerd tot conclusies voor zes verschillende mondverzorgingsmethoden, waaronder flos, ragers en tandenstokers. Voor elke methode stelden de onderzoekers een primaire en (waar van toepassing) secundaire conclusie op.

Ragers zijn volgens het literatuuronderzoek effectiever dan flos of tandenstokers voor het verwijderen van interdentale plak. Ook scoorden ragers hoog voor het verminderen van gingivitis, volgens de onderzoekers.

Advies van de onderzoekers

De onderzoekers geven aan dat een constante tekortkoming van de bestudeerde onderzoeken de korte looptijd was. Dit houdt in dat de individuele onderzoeken geen significante klinische veranderingen over lange perioden kunnen aantonen. Aanvullend onderzoek in de vorm van lange-termijn klinische onderzoeken is dus nodig.

Daarnaast concludeerden de onderzoekers hun literatuuronderzoek met een advies: “Het is aanbevolen dat de mondzorgprofessionals goed onderbouwde beslissingen blijven maken bij hun advies voor mondverzorgingsmethoden op basis van de individuele patiënten.”

Bron:
Australian Dental Journal

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z