‘Mondslot’ stimuleert gewichtsverlies door calorieën te verminderen

‘Mondslot’ stimuleert gewichtsverlies door calorieën te verminderen

De DentalSlim Diet Control, een soort slot voor op je mond, is ontworpen voor diegenen die hopen hun reis naar gewichtsverlies een kickstart te geven en patiënten een paar kilo te laten verliezen voordat ze algemene anesthesie moeten ondergaan, volgens een verklaring die op 28 juni is uitgegeven door de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland. De resultaten van de klinische proef werden op 25 juni gepubliceerd in het British Dental Journal.

“De deelnemers tolereerden het apparaat gedurende een periode van twee weken met bevredigend gewichtsverlies en waren verder gemotiveerd om hun reis naar gewichtsverlies voort te zetten”, schreven de BDJ-auteurs, geleid door Dr. Paul Brunton van de Universiteit van Otago.

Verschillende afvalmethodes

Obesitas is wereldwijd in een alarmerend tempo toegenomen. Ongeveer een derde van de wereldbevolking wordt momenteel geclassificeerd als overgewicht of obesitas. Tegen 2030 zal naar schatting 57% van de volwassen wereldbevolking overgewicht of obesitas hebben.

Hoewel caloriebeperking en een regelmatig bewegen de sleutel zijn tot gewichtsverlies, zijn de effecten vaak verwaarloosbaar of van korte duur omdat mensen snel weer terugvallen in oude gewoonten. Anderen wenden zich tot voorgeschreven medicatie, die resultaten op middellange termijn kan opleveren, maar bijwerkingen heeft en duur kan zijn. Bariatrische chirurgie is de meest populaire optie geworden omdat het superieure resultaten biedt, maar het is invasief, duur en niet geschikt voor alle patiënten.

Dan is er maxillomandibulaire fixatie. In de jaren tachtig sloten tandartsen en artsen de kaken van mensen chirurgisch dicht als hulpmiddel bij het afvallen, waardoor patiënten beperkt werden tot een vloeibaar dieet. Na zes maanden verliezen patiënten 20 tot 30 kilogram, volgens eerder gepubliceerd onderzoek.

Ondanks het gewichtsverlies ging de procedure gepaard met het risico van braken en verstikking, en patiënten ontwikkelden parodontitis na negen tot twaalf maanden. Sommige patiënten ontwikkelden angst en psychiatrische aandoeningen, en toen de fixatie werd verwijderd, bleven sommigen achter met beperkte kaakbeweging.

DentalSlim Diet Control

Omdat de meeste opties voor gewichtsverlies risico’s en andere negatieve factoren met zich meebrengen, zochten de onderzoekers in de huidige studie naar alternatieven en ontwikkelden ze de DentalSlim Diet Control. Het apparaat bestaat uit gesloten-veldmagneten met op maat gemaakte borgbouten en orthodontische banden die aan de kiezen van een patiënt worden bevestigd. DentalSlim Diet Control beperkt de mondopening van een persoon tot ongeveer 2 mm, wat hem of haar beperkt tot een vloeibaar dieet.

De onderzoekers evalueerden het apparaat bij zes gezonde vrouwen met een BMI van meer dan 30. Een tandarts gebruikte cement om DentalSlim Diet Control te bevestigen en de proefpersonen kregen de opdracht om gedurende twee weken 1200 calorieën per dag te drinken van een algemeen verkrijgbaar vloeibaar dieet. Ze werden ook geïnstrueerd om hun mondhygiëne te onderhouden en kregen een mondspoeling om te gebruiken. In geval van nood, zoals verstikking of een paniekaanval, werd de deelnemers geleerd hoe ze het apparaat konden uitschakelen. Ze kregen te horen dat ze de noodontgrendelingstool van het apparaat bij zich moesten houden, aldus de auteurs.

Om het comfort en de verdraagbaarheid van het apparaat te beoordelen, vulden de vrouwen een onderzoek in naar de kwaliteit van leven bij afspraken op dag 1, 7 en 14, evenals twee weken na verwijdering van het apparaat.

Effecten

Gemiddeld verloren de deelnemers ongeveer 5% van hun lichaamsgewicht. Het gemiddelde gewichtsverlies was 6,36 kg (14 pond), met een standaarddeviatie van 3,79 kg (8,4 pond), schreven de auteurs.

Bovendien vonden de deelnemers het apparaat “draaglijk” en waren ze blij met het gewichtsverlies. Sommigen hadden echter lichte moeite met praten en vonden dat hun leven minder bevredigend was als ze het apparaat droegen.

De opmerkingen van de deelnemers omvatten uitspraken als “Begon met een gezond dieet en begon te trainen” en “gemotiveerd om door te gaan met afvallen” nadat ze wat kilo’s waren kwijtgeraakt en het apparaat was verwijderd. Ten slotte hoefde geen van de vrouwen het noodontgrendelingsapparaat te gebruiken, merken de onderzoekers op.

Desalniettemin had de proef beperkingen, waaronder de kleine steekproefomvang en de korte draagperiode van twee weken, schreven ze.

Mondslot op korte termijn, mogelijke effecten op lange termijn

In tegenstelling tot chirurgie voor gewichtsverlies of kaakbedrading, heeft DentalSlim Diet Control verschillende voordelen. Het kan een paar weken per keer worden gedragen en vervolgens worden verwijderd om mogelijke nadelige tandheelkundige gebeurtenissen te voorkomen, en de pauze stelt patiënten in staat om afspraken voor mondhygiëne te maken. Ook kan het in ongeveer 20 minuten door een tandarts worden aangebracht, schreven de auteurs.

Hoewel toekomstige studies het effect van episodische slijtage op de parodontale ondersteuning van de ankertanden moeten onderzoeken, tonen de onderzoeksresultaten aan dat “gewichtsverlies geleidelijk kan worden bereikt met episodische toepassingen afgewisseld met rustperiodes”, schrijven de onderzoekers.

Bron:
Nature

 

 

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid