Neolithische mensen maakten juwelen van menselijke tanden

Neolithische mensen maakten juwelen van menselijke tanden

De prehistorische bewoners van een Neolithische nederzetting in het huidige Turkije stonden al bekend om hun bijzondere decoraties. Een nieuwe vondst laat nu zien dat de bewoners ook menselijke tanden gebruikten als decoratie.

De prehistorische inwoners van Çatalhöyük, een nederzetting in het huidige Turkije, hadden een interessante smaak in versiering. De opgravingen uit deze regio staan bekend om de vondst van van tanden, hoorns en botten van dieren, samen met de schedels van hun doden, die gebruikt werden als decoratie en juwelen. Nu lijken ze ook menselijke tanden te hebben gebruikt om hun lichaam te versieren.

Drie opgegraven tanden, gedateerd tussen 6300 en 6700 v.Chr., Vertonen tekenen van ‘opzettelijke modificatie voor sierdoeleinden’, aldus de onderzoekers in hun paper wat gepubliceerd werd in het Journal of Archeological Science. Hoewel over één tand nog getwijfeld kan worden, zien de onderzoekers in de andere twee tanden duidelijke aanwijzingen van deze modificatie. Volgens de archeologen zijn het de eerste ‘siertanden’ die in ooit in deze regio werden gevonden.

Symbolisch belang

“De twee duidelijk bewerkte hangers werden waarschijnlijk uit de skeletten van volwassen en oude volwassenen gehaald, zorgvuldig geboord en gedurende een wisselende tijdsperiode gedragen,” schreven de onderzoekers in hun artikel.

“De zeldzaamheid van dergelijke artefacten in het prehistorische Turkije suggereert een diepe symbolische betekenis voor deze praktijk en deze objecten, en biedt nieuwe inzichten in de begrafenisgewoonten en het symbolische belang van het gebruik van menselijke lichaamsdelen tijdens het Neolithicum van de regio.”

Gaten door de wortel

De drie tanden hebben allemaal een gat door de wortel. Twee van de tanden – aangeduid als tand 31375, een hoektand en tand 30567.x2, een kies – werden gevonden in woningen. De eerste onder de overblijfselen van een ingestorte muur en de laatste in een put, waar ooit een pilaar stond om een gebouw te ondersteunen.

Bron:
Journal of Archaeological Science

Lees meer over: Opmerkelijk, Thema A-Z