‘Luchtbuks’ met anesthesievloeistof voor patiënten met naaldangst

‘Luchtbuks’ met anesthesievloeistof voor patiënten met naaldangst

Voor alle patiënten met angst voor naalden zou er wel eens de oplossing kunnen zijn: een naaldloze injectie. Een nieuw product dat werkt als een soort luchtbuks schiet de anesthesievloeistof in het tandvlees van de patiënt – compleet naaldloos.

Prikangst

Volgens prikangstspecialist Henk Schenk heeft 1 op de 1000 mensen in Nederland last van prikangst en is het dus een wezenlijk en onderschat probleem. Vaak wordt het veroorzaakt door trauma uit het verleden: heel snel verdoven of beginnen met de behandeling voordat de verdoving is ingewerkt, bijvoorbeeld.

Naaldloos injecteren

De producent Gamastech omschrijft de zogenoemde Comfort-in als een “medisch apparaat, gemaakt voor subcutane toediening van geneesmiddelen. De technologie […] maakt het mogelijk om de naald weg te laten.”

Ze beloven een naaldloze, snelle en zo goed als pijnloze veilige injecties. Zonder naald kan je niemand per ongeluk steken of infecteren. Verder zou het de tijd om patiënten te behandelen verminderen, de kosten van afval verminderen – en dat allemaal naast het feit dat het ideaal is voor patiënten met naaldangst.

Product om patiënten te helpen

Tandarts Fabrio Rigutto gebruikt het product al en is er blij mee. “Mensen […] stellen gewoon echt behandelingen uit tot op het allerlaatste moment. […] Als zorgverlener ben je altijd op zoek naar producten om je patiënten te helpen. Het is een heel mooie uitkomst voor mensen die bang zijn voor naalden”, zegt hij in een gesprek met EditieNL.

Is het wel nodig?

Sommige tandheelkundigen twijfelen echter aan het nut van het product en vragen zich af of het niet gewoon marketing is. Zij zeggen dat hun patiënten het geven van de verdoving niet eens voelen. Als je de juiste trucs gebruikt en op de juiste manier injecteert, zou de patiënt sowieso geen last moeten hebben van de naald – maar dat haalt de angst ervoor misschien nog steeds niet meteen weg.

Vijf stappen

Wanneer je het de aanschaf waard vindt, zul je ongeveer 700 euro moeten neertellen voor de Comfort-in. Het gebruikproces bestaat uit vijf stappen: eerst laad je het op en selecteer je het juiste volume. Daarna activeer en vul je de spuit, en schroef je de spuit op het apparaat om deze gebruiksklaar te maken.

Naalden zullen niet verdwijnen

Zullen naalden mede door deze uitvinding uiteindelijk helemaal verdwijnen? Helaas voor mensen met prikangst zal dit niet het geval zijn; wanneer er iets uit het lichaam gehaald moet worden is er nog steeds een naald nodig. Maar het is misschien wel een oplossing voor mensen die echt bang zijn voor (het idee van) injectienaalden.

Bron:
EditieNL
YouTube
Gamastech

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z