Tandarts maakt meer fouten bij angstige patiënt

Tandarts maakt meer fouten bij angstige patiënt

Een Italiaans onderzoek onder studenten tandheelkunde heeft uitgewezen dat een tandarts het onbewust ruikt als zijn patiënt bang is. Gevolg van een patiënt met angstzweet in de stoel: de tandarts maakt meer fouten.

T-shirts

Het onderzoeksteam wilde nagaan of iemands angst door zijn lichaamsgeur kan worden waargenomen. Er werd gekozen voor studenten tandheelkunde als proefpersonen, omdat tandartsen veel angstige patiënten in hun stoel krijgen. Er werd aan 24 studenten gevraagd om twee T-shirts af te staan: een dat was gedragen tijdens een stressvol examen en een tijdens een rustig college.

De T-shirts werden overgoten met een chemische stof om de lichaamsgeur te maskeren, waardoor het onmogelijk werd om de geur bewust te ruiken. Vervolgens werden de T-shirts gedragen door mannequins tijdens een tandheelkundige behandeling door andere studenten.

Fouten

Tijdens het uitvoeren van de tandheelkundige behandeling werden de studenten beoordeeld door examinatoren. Opvallend was dat de studenten beduidend slechter presteerden bij de mannequins die gekleed waren in de T-shirts die gedragen waren in de stressvolle situatie. Verklaring hiervoor kan zijn dat de geur van angst dezelfde emoties kan opwekken bij mensen die het onbewust ruiken.

Nader onderzoek

Het is niet duidelijk of volledig opgeleide tandartsen even gevoelig zijn voor lichaamsgeur als studenten. Nader onderzoek zal dit moeten uitwijzen. In dat geval zouden tandartsen bewust gemaakt moeten worden van dit effect, zodat de patiëntzorg kan verbeteren.

Bron:
Oxford Academic 

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z