In tandkliniek in Innsbruck wachttijd voor narcosebehandeling meer dan een jaar

In tandkliniek in Innsbruck wachttijd voor narcosebehandeling meer dan een jaar

In een tandkliniek in Innsbruck (Oostenrijk) lopen de wachttijden voor een narcosebehandeling steeds verder op. Enige tijd geleden bedroeg de wachttijd nog twee tot vier maanden, nu is het al meer dan een jaar. Oorzaak: kinderen met steeds slechtere gebitten die onder narcose behandeld moeten worden.

Narcosebehandelingen

In de Universitätsklinik für Zahnersatz und Zahnerhaltung worden zo’n 300 patiënten per jaar onder narcose behandeld. Dit zijn alleen kinderen tot vijftien jaar en mensen met een beperking. Meestal worden deze patiënten doorverwezen door hun tandarts, omdat ze niet lang genoeg stil kunnen zitten in een tandartsstoel. Herbert Dumfahrt, plaatsvervangend directeur, benadrukt dat het geen gewoonte is om kinderen onder narcose te behandelen: „De meeste kinderen hebben geen narcose nodig!“

Oorspronkelijk werden slechts een dag per week behandelingen onder narcose uitgevoerd. Inmiddels is dat uitgebreid tot drie dagen per week, maar toch nemen de wachttijden steeds verder toe.

Gemiddeld tien vullingen

Het merendeel van de narcosepatiënten is tussen de zes en acht jaar oud. In de kliniek wordt geprobeerd om alle beschadigde tanden in één behandeling te saneren om de schadelijke bijwerkingen van de narcose zoveel mogelijk te beperken. In principe kan ook voor de behandeling van één element narcose nodig zijn, maar volgens Dumfahrt komt dit zelden voor. “Per kind gaat het gemiddeld om tien vullingen,” vertelt hij. Gevolg is dat er meestal per dag maar twee of drie kindergebitten gesaneerd kunnen worden.

Vijand van het melkgebit

De patiëntjes komen uit alle lagen van de bevolking, maar relatief vaak uit gezinnen met een migratieachtergrond. Dumfahrt vermoedt dat het bewustzijn van de mondhygiëne in deze groep kleiner is. Maar ook het eetpatroon zou van invloed kunnen zijn. Behalve zoetigheden gelden inmiddels ook sapjes als vijand van het melkgebit. Deskundigen adviseren om kinderen water en ongezoete thee te laten drinken.

Bron:
Tiroler Tageszeitung

 

 

Lees meer over: Opmerkelijk, Pijn | Angst, Thema A-Z/