T-cellen mogelijk verantwoordelijk voor orale disfunctie bij hiv-patiënten

T-cellen mogelijk verantwoordelijk voor orale disfunctie bij hiv-patiënten

Mensen die hiv-positief zijn kunnen ernstige gezondheidsproblemen krijgen omdat hun immuniteit verzwakt is. Dit geldt ook voor de mondgezondheid. Een recent onderzoek gepubliceerd in Nature Communications concludeert dat de orale disfunctie deels wordt veroorzaakt door disfunctionele regulerende T-cellen.

Ontsteking blijft na hiv-behandeling

Orale complicaties als parodontitis en orofarynxcarcinoom komen ook bij gezonde, niet-geïnfecteerde volwassenen voor. Meestal zijn ze dan echter mild, zelflimiterend en van korte duur. Bij hiv-patiënten hebben de complicaties een verhoogde incidentie en ernst. De systemische ontsteking en mucosale immuundisfunctie blijven bestaan bij mensen met hiv ondanks behandeling met antiretrovirale therapie. Dit zijn geneesmiddelen die voorkomen dat hiv zich door het lichaam verspreidt.

Veranderingen in immuuncellen

Pushpa Pandiyan, assistent-professor biomedische wetenschappen aan de School of Dental Medicine in Cleveland, Verenigde Staten, werkte met een groep wetenschappers om erachter te komen wat de aanhoudende ontsteking van het mondslijmvlies bij hiv-patiënten veroorzaakt. Dit deden ze door met behulp van RNA-sequencing immuuncelveranderingen in mondslijmvlies te onderzoeken. Hiervoor werden bloedcellen en speeksel- en slijmmonsters vergeleken bij 78 deelnemers, zowel gezonde mensen als behandelde hiv+-patiënten.

Regulerende T-cellen zijn disfunctioneel

Het onderzoeksteam ontdekte dat een deel van de orale disfunctie bij hiv-positieve mensen die antiretrovirale geneesmiddelen gebruiken te wijten is aan het feit dat bepaalde cellen in het immuunsysteem disfunctioneel zijn.

Normaal gesproken dempen deze zogenoemde regulerende T-cellen (Tregs) juist ontstekingen, maar nu kunnen ze de ontsteking niet in bedwang houden. Ook maakt de aanhoudende disfunctie deze patiënten vatbaarder voor andere ziekten als parodontitis. Mogelijk geldt dit ook voor virale en schimmelinfecties.

Gevolg van hiv en behandeling

Pandiyan hoopt dat haar onderzoek haar zal helpen meer te weten te komen over de oorzaken van orale disfunctie, inclusief of deze wordt veroorzaakt door een aanhoudende hiv-infectie en/of langdurig gebruik van antivirale middelen.

Volgens de auteur van het onderzoek zouden verdere bevindingen extra licht kunnen werpen op de gevolgen van de behandeling van hiv-patiënten en andere benadeelde groepen met uitgebreide tandheelkundige diensten.

Bron:
Nature Communications 

 

 

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z