Patiënten Radboudumc tevreden over 3D-kunstgebit

Patiënten Radboudumc tevreden over 3D-kunstgebit

Sinds een half jaar kunnen patiënten zonder tanden of met versleten kaken een 3D-kunstgebit laten aanmeten in het Radboudumc. Dankzij de 3D-voorbereiding past het gebit goed in de mond.

Beginstadium
Omroep Gelderland interviewde hoogleraar orale implantologie Gert Meijer. Het beginstadium van de operatie voor het 3D-gebit is hetzelfde als vroeger, vertelt Meijer: Om de versleten bovenkaak op te bouwen, oogsten we eerst bot uit de bekkenkam van de patiënt dat we daarna in stukjes vastzetten op de bovenkaak zodat er na zes maanden voldoende botvolume is. Tijdens de tweede operatie, plaatsen we zes implantaten schroeven in de opgebouwde bovenkaak waarop we tegelijkertijd de 3D-geprinte prothese klikken.’

Nieuw
Bij deze werkwijze is nieuw dat ingenieurs van de afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie in het 3D-lab tot op de tiende millimeter een implantaatplanning maken waardoor de implantaten al virtueel kunnen worden geplaatst, meldt Radboudumc.  ‘Omdat we nu zeker weten dat de implantaten ook werkelijk komen te staan zoals op de computer gepland, kan de gebitsprothese al van te voren geprint worden en aansluitend aan de implantaatplaatsing in dezelfde sessie geplaatst worden. Door de 3D-methode is een patiënt zes maanden eerder klaar dan voorheen en de kwaliteit van de implantaatplaatsing is aanzienlijk verbeterd’, zegt de hoogleraar.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over: Ouderentandheelkunde, Tandprothese | techniek, Thema A-Z