Tandheelkunde weer op nummer één met startsalaris

De nieuwe Keuzegids Universiteiten is zoals elk jaar weer gepubliceerd. In deze gids staan ook de maandsalarissen per opleiding, en daaruit blijkt dat kersverse tandartsen weer het hoogste startsalaris hebben.

Tandarts verdient meer dan drie keer zoveel als cultureel antropoloog

Studenten tandheelkunde kunnen na hun studie een bruto maandloon van 5620 euro verwachten. Vergelijk dit met het bedrag van de nummer twee op lijst, 3440 euro na geneeskunde, en het is duidelijk dat tandheelkunde een financieel aantrekkelijke studie is! Aan de andere kant van het spectrum staan juist culturele antropologie (1790 euro) en kunst- & cultuur,kunstgeschiedenis (1980 euro).

Nijmegen, Wageningen beste universiteit

In het algemeen kan je volgens de gids het beste in Nijmegen of Wageningen studeren. De Radboud Universiteit in Nijmegen is voor het tweede jaar op rij verkozen tot de beste brede klassieke universiteit van Nederland. Ook tandheelkunde kan je volgens de gids het beste daar studeren. Van de overige universiteiten komt Wageningen zoals altijd sinds 2004 als beste uit de bus.

Tandarts vaak zelfstandig, dus salaris minder dan het lijkt

De Keuzegids plaatst nog wel enkele aantekeningen bij het hoge salaris van beginnende tandartsen. Veel pasafgestudeerden worden zelfstandig tandarts, en moeten dus zelf voor hun pensioen zorgen. In de gids adviseert de brancheorganisatie dan ook om de helft van je salaris apart te houden. Hiermee kan je dan je belasting betalen en voor je pensioen zorgen, maar houd je natuurlijk wel veel minder over.

Bron:
Keuzegids Universiteiten

 

 

Lees meer over: Carrière, Thema A-Z